latinica  ћирилица
26/08/2024 |  07:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким Џонг Ун надгледао тестирање дронова самоубица

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун надгледао је успјешно тестирање нових "дронова самоубица", објавили су данас сјевернокорејски државни медији.
Ким Џонг Ун надгледао тестирање дронова самоубица (Фото: EPA-EFE/KCNA) -
Ким Џонг Ун надгледао тестирање дронова самоубица (Фото: EPA-EFE/KCNA)

Тестирање је извршено приликом посјете Ким Џонг Уна Институт за беспилотне летјелице Академије одбрамбених наука, а беспилотне летјелице различитих типова су исправно идентификовале и уништиле одређене циљеве након лета унапријед одређеним рутама, наводи агенција КЦНА.

Сјевернокорејски лидер је рекао да је неопходно развијати и производити више "дронова самоубица" који ће се користити у јединицама тактичке пјешадије и специјалних операција.

Ким Џонг Ун је истакао потребу да се интензивније спроводе испитивања борбене примјене дронова и да јединице војске Сјеверне Кореје њима буду опремљене што је прије могуће.

Ројтерс наводи да се на фотографијама које су објавили државни медији виде најмање четири различите врсте дронова.

Министарство за уједињење Јужне Кореје саопштило је да је то први пут да је Пјонгјанг показао "дронове самоубице", који су 2022. године прешли границу са Јужном Корејом и чак накратко ушли у зону забране летова око предсједничке канцеларије Сеула, наводи агенција.

Сеул је навео да ће ове године распоредити ласерско оружје за обарање сјевернокорејских дронова, чиме је Јужна Кореја постала прва земља у свијету која ће распоредити такво оружје у војсци.

Јужна Кореја и САД прошле недјеље започеле су заједничке годишње војне вјежбе, које подразумијевају и увјежбавање одбране од сјевернокорејских дронова.