latinica  ћирилица
26/08/2024 |  08:32 ⇒ 11:48 | Аутор: РТС

Велики напад на Кијев, дијелови града без струје; Саратов обуставило летове послије напада дроновима

Код главног града Украјине који је нападнут дроновима у више таласа чуле су се експлозије. Власти у Кијеву јављају да су поједини дијелови града без струје. Руски ПВО системи уништили су преко ноћи 20 украјинских дронова, саопштава Москва. Неколико људи повријеђено је у нападу дроновима на град Саратов, а аеродром у граду је обуставио летове.
Кијев (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација) -
Кијев (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација)

Дронови у таласима лете ка престоници Украјине.

Чуле су се експлозије у јутарњим сатима на прилазу Кијеву, што је звучало као системи противваздушне одбране ангажовани на одбијању ваздушног напада, рекли су Ројтерсови свједоци.

Од јутра је већ било неколико таласа напада на Кијев и већ су се чуле експлозије у украјинској престоници, преноси Ројтерс.

Кијев и остатак земље били су под упозорењем о ваздушним нападима, а украјинске ваздухопловне снаге су упозоравале на велики руски напад.

Градоначелник Виталиј Kличко изјавио је да је дошло до нестанка струје у неколико дијелова главног града Украјине.

Експлозије су се чуле и у Харкову, Одеси, Виници, Запорожју, Kременчуку, Дњепру, Хмељницком, Kривом Рогу и Kропивницком.

Украјинско ратно ваздухопловство саопштило је да је активно 11 руских бомбардера, као и да је Русија лансирала бројне дронове-камиказе.

Руски ПВО системи оборили 20 дронова

ПВО системи уништили су преко ноћи 20 украјинских дронова, саопштило је Министарство одбране Москве.

Украјински напад дроновима на Саратов, повријеђено неколико особа

Неколико људи повријеђено је у нападу дронова на град Саратов, а међу повријеђенима једна жена је у тешком стању и љекари се боре за њен живот, изјавио је јутрос губернатор Саратовске области Роман Бусаргин.

Он је на Телеграму написао да су у нападу оштећене стамбене зграде.

---

Најмање четири особе су страдале, а 37 их је повријеђено у руским нападима током јучерашњег дана у Харковској, Доњецкој, Сумској и Черниговској области, саопштиле су украјинске власти.

Британска агенција Ројтерес јавила је да су четворица њених новинара повријеђени, док се један води као нестао послије руског гранатирања Краматорска.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је, истовремено, истакао да су украјинске снаге напредовале за још три километра у руској Курској области, односно, преузеле су контролу над још два насеља у том региону.

Министарство спољних послова у Кијеву је, међутим, упозорило да Бјелорусија гомила своје трупе, оружје и тенкове на граници са Украјином.

Са друге стране, руски званичници тврде да је пет особа страдало, а 12 их је рањено у украјинском гранатирању Белгорода.

Командант специјалних руских снага "Ахмат" Апти Алаудинов је, у међувремену, изјавио да је ситуација у Курској области под контролом, али да се борбе воде без престанка.

За то вријеме, поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања изразио је забринутост због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву, која је повезана са Московском патријаршијом.