latinica  ћирилица
26/08/2024 |  09:09 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Стевандић: И једна и друга страна Дрине су српске, граница је привремена

Република Српска је тренутно постигла разумијевање у дијелу Европе за своју неутралну политику, постоји паметан начин да то разумијевање постигнемо и у Америци, а да то не ремети њихове кључне интересе, изјавио је предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Ненад Стевандић (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Он је у интервјуу за данашње "Вечерње новости" рекао да се Српска држи неутрално, а да федерални партнери покушавају да ту политику код Американаца представе као проруску, за коју слиједе санкције.

- Морамо бити веома паметни да избјегнемо замке. Сигурно је и америчка политика заинтересована за мир на Балкану и ту треба да тражимо шансу. Жао ми је што нисмо и даље апострофирали велики број људи који се сумњичи за тероризам кроз БиХ и који су исту користили као базу. Те ствари се у БиХ гурају под тепих, а Срби морају да их ваде испод тепиха - истакао је Стевандић.

Оцијенио је да судски процеси против предсједника Српске Милорада Додика нису лични и да му се суди зато што брани имовину Српске и спријечава да се иста књижи на БиХ.

Према ријечима Стевандића, јасно је да неће бити пресуде Додику док се не заврше избори, јер би све прије тога ојачало Додиков политички положај.

- Паралелно с пресудом из појединих центара моћи раде и на финансијским притисцима на Српску како би покушали да наруше њену финансијску стабилност. То су два паралелна процеса која имају тајминг, а као резултат очекују нереде и нестабилност у Српској - рекао је он.

Одговарајући на питање како да се Србија и Српска одбране од напада који стижу са многих адреса, навео је да је неопходно бити мудар и не насједати на приче како се прави неки српски свијет и велика Србија.

- И једна и друга страна Дрине су српске. То што је ту привремено нека граница и цариници није битно - истакао је Стевандић.

Говорећи о томе који су наредни потези Београда и Бањалуке на реализацији Декларације усвојене на Свесрпском сабору, рекао је да су потези Српске економски развој и политичка стабилност и указао да ће и то бити на удару, јер, како је навео, Сарајево блокира инвестиције Српске и Србије попут изградње ауто-путева, аеродрома и хидроцентрала.

- И требало би узвратити истом мјером - господо из Сарајева, ако нема аеродрома у Требињу, нема ни пројеката у Федерацији БиХ - рекао је Стевандић.