latinica  ћирилица
25/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Упркос противљењу Срба, Приштина не одустаје од отварања моста на Ибру (ВИДЕО)

Приштина настављa једностранe потезe – укинули су и важење возачких дозвола које су издале српске полицијске управе измјештене из градова на Косову и Метохији и траже да буду замијењене онима које издају такозване косовске институције. Према свему судећи, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не одустаје ни од отварања моста на Ибру у Косовској Митровици, упркос противљењу Срба и представника међународне заједнице.
Мост на Ибру (фото: ТАНЈУГ/ Дописник КиМ) -
Мост на Ибру (фото: ТАНЈУГ/ Дописник КиМ)

Мост на Ибру с разлогом је затворен, а његово насилно отварање представљало би безбједносни ризик за Србе и цијели регион, оцјењују аналитичари.

Укидање важења српских возачких дозвола на Космету још је један у низу једностраних потеза Приштине којима Курти жели да отежа живот Србима у покрајини и раскине њихове везе са државом Србијом, истичу аналитичари.

- Мислим да покушавају на све начине да некако Србе или асимилирају у практично њихове држављане или, с друге стране, да они који не желе да то прихвате, да напусте ту територију - изјавио је савјетник премијера Србије за националну безбједност Мирослав Бјеговић.

Све је већа забринутост и због Куртијевих најава да ће отворити мост на Ибру, што представља велику безбједносну пријетњу за Србе на Космету, али и цијели регион.

- Такав један акт би могао да произведе заиста несагледиве посљедице. Питање је гдје је граница стрпљења и српског народа. Знате, свакодневно трпљење има границе и то мора неко да буде свјестан, друго шта то значи за дијалог, нема дијалога више, то је потпуно јасно - рекао је каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

Реагујући на изјаву њемачког амбасадора у Приштини да о отварању моста на Ибру морају да се договоре Запад и Приштина, потпредсједник Владе Србије Александар Вулин истиче да Јерн Роде није окупациони командант тзв. Косова, па да са балистима договара границе велике Албаније. "О Србима ништа без Срба, о Србији никада без Србије", поручује Вулин.

У случају насилног покушаја отварања моста, познаваоци ситуације очекују реаговање КФОР-а, у складу с Резолуцијом 1244. КФОР је више пута поручио да одлука о отварању моста мора бити донесена у оквиру дијалога и да неће оклијевати да интервенишу.

- Уколико би дошло до заиста неког покушаја отварања моста, и то мислим да ће то бити кап која је прелила чашу за КФОР да реагује и да не дозволи јер је то већ ескалација која говори о директној жељи за ескалацијом - напоменуо је Марко Мишкељин из Центра за друштвену стабилност.

- КФОР је већ своје рекао и амбасаде водећих западних земаља су схватиле у чему је проблем и предузеле су војне активности да се то не деси. Има чиме да се прелази Ибар, став КФОР-а је да ће интервенисати и спријечити такав развој ситуације - истакао је војни аналитичар Александар Радић.

Аналитичари оцјењују да Курти спроводи континуирано насиље, терор и системску дискриминацију, желећи да Србију увуче у сукоб с НАТО-ом.

- Оно што ми сада очекујемо, без обзира да ли говоримо о мосту на Ибру или неким другим ситуацијама, јесте да КФОР потпуно обезбиједи сигурност, и ми вјерујемо да ће он обезбиједити сигурност на Косову и Метохији, а све ове ствари које Курти ради су само наставак онога што он ради - нагласио је предсједник Центра за безбједносну и међународну политику Зоран Спасић.

Из Брисела поручују да треба избјегавати једностране, некоординисане кораке и да би о питању отварања моста требало да се разговара у оквиру дијалога.

Аналитичари сматрају да је, имајући у виду да се приближавају избори, тешко очекивати да Курти одустане од своје намјере.