latinica  ћирилица
25/08/2024 |  13:08 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Маск и Карлсон стали у одбрану Дурова

Павел Дуров, оснивач и извршни директор Телеграма, апликације за размјену порука, ухапшен је синоћ на аеродрому у близини Париза.
Телеграм (фото: EPA-EFE/MATTIA SEDDA - илустрација) -
Телеграм (фото: EPA-EFE/MATTIA SEDDA - илустрација)

Како преносе француски медији, Дуров који има и француско и руско држављанство сумњичи се због тога што Телеграм наводно није имао модераторе који ће спријечити одвијање криминалних активности у апликацији.

Француски ОФМИН, канцеларија задужена за спрјечавање насиља над малољетницима, издао је налго за хапшење Дурова у прелиминарној истрази о наводним преступма који укључују превару, трговину дрогом, интернетско насиље, организовани криминал и промоцију тероризма.

Дуров је оптужен да није предузео мјере за субзијање криминалне употребе своје платформе, а према још увијек непотврђеним информацијама налог за хапшење издат је непосредно пред слијетање авиона у којем се налазио.

Иначе, Телеграм са сједиштем у Дубаију позиционирао се као алтернатива америчким платформама, које су критиковане због комерцијалног искориштавања личних података својих корисника.

Телеграм се обавезао да никада неће открити било какве информације о својим кориснцима.

Телеграм са близу милијарду корисника посебно је утицајан у Русији, Украјини и републикама бившег Совјетског Савеза. Рангиран је као једна од главних платформи друштвених медија након Фејсбука, Јутјуба, Вацапа, Инстаграма, ТикТока и Вичета.

Одмах након хаопшења, многи су стали у одбрану Дурова па је тако амерички бизнисмен Илон Маск подржао све оне који позивају на ослобађање оснивача Телеграма.

Маск је у својој објави навео и да сматра да ће људе у Европи ускоро кажњавати због лајковане објаве и шале на друштвеним мрежама.

- Моје мишљење: У Европи ћете 2030. године бити погубљени због лајковања шале - написао је Маск.

Новинар Такер Карлсон рекао је да је Дуров приведен јер је одбио да "цензурише истину" по налогу влада и обавјештајних служби док је Роберт Кенеди Млађи, амерички политичар рекао да је потреба за заштитом слободе говора постала хитнија но икада.