latinica  ћирилица
25/08/2024 |  08:31 ⇒ 11:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетанијаху: Одлучни смо да заштитимо земљу; Хезболах: За данас завршена војна операција

Израел је јутрос уништио више хиљада ракета Хезболаха, изјавио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху и истакао да је израелска влада одлучна да учини све да заштити земљу.
Израелска војска (фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI - илустрација) -
Израелска војска (фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI - илустрација)

- Јутрос смо открили припреме Хезболаха за напад на Израел. У консултацији са министром одбране и начелником генералштаба ИДФ, наложили смо нашој војсци да проактивно дјелује како би се уклониле пријетње - рекао је Нетанијаху на почетку јутрошњег ванредног састанка кабинета за националну безбједност, након што је Хезболах саопштио да је извео "прву фазу" напада на Израел као одговор на убиство високог команданта те групе.

Према ријечима Нетанијахуа, израелска војска од тада интензивно ради на спречавању пријетњи и уништила је више хиљада ракета које су биле усмјерене ка сјеверу Израела, а такође спријечава многе друге пријетње и дјелује великом снагом у одбрани и у нападу, преноси Тајмс оф Израел.

- Одлучни смо да учинимо све да заштитимо нашу земљу, да безбједно вратимо становнике сјевера у њихове домове и да наставимо да слиједимо једноставно правило: ко повриједи нас, повриједићемо и ми њега - истакао је Нетанијаху.

Либанска група Хезболах јутрос је саопштила да је извела "прву фазу" напада на Израел као одговор на убиство високо рангираног команданта те групе Фуада Шукра прошлог мјесеца и да је погодила 11 израелских војних локација.

Хезболах је навео да је испаљено више од 320 ракета и велики број дронова на циљеве у северном Израелу.

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је прогласио ванредно стање на 48 сати, а представник израелске војске Данијел Хагари изјавио је да десетине израелских ратних авиона нападају циљеве на југу Либана.

Хезболах: За данас завршена војна операција против Израела

Либанска милитантна груипа Хезболах саопштила је да је "за данас завршена" војна операција, након што је у раним јутарњим сатима извела напад дроновима и ракетама на војне циљеве на сјеверу Израела.

Ова група је негирала да су израелски превентивни напади покренути непосредно прије њеног напада на Израел утицали на операцију, преноси Гардијан.

- Тврдње непријатеља о превентивним акцијама које је извео, циљевима које је погодио и ометању напада Хезболаха су празне - наводи се у саопштењу Хезболаха.

Додаје се да су сви дронови лансирани ка циљевима према предвиђеном распореду.

Истовремено, ТВ канал Ал-Мајадин, близак Хезболаху, јавио је да је напад те групе на Израел био потпуно успјешан и негирао тврдње Израела да је превентивни израелски напад на лансере ракета Хезболаха био ефективан, преноси Тајмс оф Израел.