latinica  ћирилица
24/08/2024 |  19:51 ⇒ 19:52 | Аутор: sputniknews.com

Патријарх Кирил позвао вјерске лидере да стану у заштиту Украјинске православне цркве

Руски патријарх Кирил данас је позвао црквене поглаваре и вјерске лидере да стану у заштиту канонске Украјинске православне цркве, након што је Кијев забранио вјерске организације повезане са Русијом на својој територији.
Патријарх Кирил (фото: архива/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Патријарх Кирил (фото: архива/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Дуги низ година УПЦ је прогањана од стране државних органа Украјине. У медијима је покренута клеветничка антицрквена кампања против њеног свештенства и вјерника, која је имала за циљ клеветање канонског православља - рекао је патријарх.

У саопштењу, поглавар Руске православне цркве је истакао да су очигледне противречности одредаба тог закона са нормама Устава Украјине, њеним међународним уговорима, људским правима и основним принципима права више пута наведеним у документима највећих организација за људска права, преноси РИА Новости.

- Антицрквена политика украјинских власти је годинама критикована од стране међународне заједнице. Московска патријаршија је више пута свједочила о тешком положају украјинских вјерника и прогону који је покренут против њих - додао је патријарх Кирил.

Раније данас, предсједник Украјине Володимир Зеленски потписао је закон о забрани дјеловања у Украјини вјерских организација повезаних са Руском Федерацијом.