latinica  ћирилица
23/08/2024 |  19:10 | Аутор: СРНА

Висока температура утицаће на квалитет воћа и поврћа

Предсједник Савеза Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да ће због високе температуре квалитет воћа и поврћа, које није било заштићено мрежама, бити упитан.
Воће и поврће - Фото: Screenshot
Воће и поврћеФото: Screenshot

Он каже да у Савезу прате ситуацију и прикупљају информације које долазе са терена, те да се повртари жале да је поврће, без обзира и на систем наводњавања као скувано, а да су плодови у воћњацима оћњаци који нису заштићени мрежама као спарушени, тако да ће и њихов квалитет бити мало под знаком питања.

Према његовим ријечима, и сељаци ће морати да размишљају о будућности и да се прилагођавају.

- Дефинитивно је ријеч о климатским промјенама, не само промјене временских прилика, тако да ћемо морати сијати хибриде раније, улазити раније у сјетву и бити веома пажљиви у праћењу метеоролошких услова и прогноза и сходно томе дјеловати, јер је очито да не помажу превише ни системи за наводњавање уколико је овако изразито висока температура - каже Маринковић.

Он подсјећа да је земљиште жедно, недостају му у овом тренутку минимум да задовољи онај тзв. пољски водни капацитет.

- Треба нам 150 милиметара кише или 150 литара по метру квадратном да бисмо могли да уђемо у припрему земљишта за јесењу сјетву - каже Маринковић.

Он је најавио да ће ових дана имати састанак са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и добављачима сјемена.