latinica  ћирилица
23/08/2024 |  18:43 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Зашто је БиХ обећана земља за банке? Рекордна добит "преко леђа" грађана (ВИДЕО)

Банке су у првих шест мјесеци ове године у оба ентитета БиХ оствариле енормну зараду од 463 милиона марака - углавном од пословања са становништвом. Таквим успјехом не може се похвалити ниједна домаћа компанија. Економисти предлажу властима да опорезује екстрапрофит банака, контролу изношења новца из БиХ и висине наканада банкарских услуга и каматних стопа.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

БиХ је обећана земља за банкаре. Закључује се то из извјештаја ентитетских Агенција за банкарство према којем су само у првој половини 2024. године оствариле добит од 463 милиона КМ, 100 милиона више него у истом периоду прошле године.

Енормна зарада произилази из високих накнада за банкарске услуге и каматних стопа.

Економиста Игор Гавран зато сматра да власт треба да опорезује екстрапрофит банака.

- Поготово узимајући у обзир страно власништво банака и да та добит углавном одлази или може да оде из БиХ, има много разлога зашто би власти требале да посегну за неку од мјера. Било да је то опорезивање екстрапрофита који очигледно расте стопом изнад стопе раста привреде или ограничењем висине њиховиох накнада и висини каматних стопа - појаснио је Гавран.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац предност даје строжој контроли висине накнада банкарских услуга које су често скупље од прехрамбених производа.

Нема дилему да остварени новац завршава у рукама власника банака који су изван БиХ.

- Дакле, ако посматрамо ту добит можемо рећи да су банке заиста бескрупулозне. Не постоји привредно друштво укључујући и телеком опаретере који имају толики принос на капитал. Прави потез и право рјешење не би било екстра опорезивање тих банака него контрола оправданости висине тих накнада. Да ли ми стварно за рачун за струју морамо платити провизију марку и по, то је пуно. Нема каматних стопа да су десет одсто - сматра Радивојац.

Енормна зарада банака у оба ентитета шаље слику о БиХ, као земљи гдје цвјета привредна активност у којој је финансијска моћ њених грађана у рангу Швајцараца, што је далеко од стварности.

- Ако посматрамо просјечна примања или пензије, можемо рећи да спадамо у ред сиромашних друштва у односу на земље ЕУ али када погледамо висину накнада за банкарске услуге онда видимо да то није нимало јефтино - додао је Радивојац.

Економиста Игор Гавран наводи да се не могу избјећи банке када обављамо плаћања и трансакције јер се велики дио зараде се остварује на тај начин.

- С друге стране проблем су каматне стопе, јер смо ми сиромашно друштво и многи грађани и привредници не могу пословати без кредита и задуживања, и онда дајемо поново прилику банкама да зарађују на тим каматним стопама - казао је Гавран.

Банке нису добротворна друштва, вођене су профитом, али ипак требале би бити више друштвено одговорне, а на институцијама свих нивоа власти у БиХ је да расположивим законским мјерама спријечи екстрапрофит банака или да бар опорезивањем тај новац врате становништву од кога је и узет.