latinica  ћирилица
23/08/2024 |  18:50 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

"Сачувати историју српског народа" (ВИДЕО)

У Банском двору одржана је трибина покрета "Одбрана Српске" којој су присуствовали пуковници, борци, генерали сви они су који су у току НАТО агресије 1999. године дали допринос у очувању Републике Српске и Србије.
"Одбрана Српске" - Фото: РТРС
"Одбрана Српске"Фото: РТРС

Поруке преживјелих бораца и овај пут засноване су на једној жељи,да се од заборава сачува сва патња и страдања српског народа. Кроз покрет "Одбрана Српске" настојаће кажу, да сачувају историју српског народа.

- Ми имамо посебно задовољство као покрет одбране Републике Српске да будемо домаћини и покровитељи нашим херојима, преживјелим са Кошара, Паштрика, командантима, генералу Кониковићу, пуковнику Шљиванчанину, сарадницима, њиховим саборцима.Јер то је била круцијална одбрана копнене операције агресије НАТО пакта, шиптарско-албанских терориста и радикала, против јужне покрајине Савезне Републике Југославије/Републике Србије. Та битка је обиљежила опстанак и постојност Републике Србије, југословенске војске и Југославије у том периоду, и обезбиједила услове за стварање Резолуције 1244 - рекао је Матијашевић.

Поручио је да је српски простор недјељив.

- Српско бојиште је недјељиво, и због тога ми, борци Одбрамбено-отаџбинског рата, поштоваоци слободарства, традиције, уважавамо то на такав начин. Све наше битке, побједе, а остварили су их ови дивни јунаци и наши борци, официри и наш народ, извојеване су борбом која је била кључна на просторима цјелокупног српског народа - поручио је он.

Фото: РТРС

Пуковник у пензији Душко Шљиванчанин, ратни командант 53. граничног батаљона Приштинског корпуса, подсјетио је да је Битка на Кошарама вођена између припадника Војске Југославије и терористичке ОВК, подржане од регуларне Војске Албаније и НАТО снага, на граници Југославије и Албаније од 9. априла до 10. јуна 1999. године уз непрекидно бомбардовање НАТО авијације.

- Осјећам се посебно у Бањалуци. Не могу много да говорим о биткама и бојевима јер сам раније рекао да је у Српској свака кота Кошаре и Паштрик. Вјерујте да сам почаствован доласком, а иначе није ми први пут да долазим овдје. Био сам један од учесника марша у оквиру обиљежавања страдања на Возући, па сам ишао цијелом путањом марша. Заиста сам упознат и везан за ове крајеве, и често пута у Србији спомињем борачким организацијама, да су Борачке организације у Српској добро организоване - додао је Шљиванчанин.

Никола Шобот начелник кардиохирургије УКЦ Бањалука навео је да колико год да је битно да поштујемо све жртве Одбрамбено-отаџбинског рата, толико је важно да и од заборава сачувамо људе који су дали највредније, како за Републику Српску, тако и у току НАТО бомбардовања 1999. године.

- Изузетна ми је част и задовољство што сам дио овог скупа и управо због тога сам данас и ту. Част је да смо се скупили да поменемо те људе, и управо не заборавимо све оно што се дешавало и кроз ове скупове пренесемо и на будуће генерације, да знају шта се дешавало на овим просторима - рекао је Шобот.