latinica  ћирилица
23/08/2024 |  15:52 | Аутор: СРНА

Симић: Утапање миграната велика трагедија, изузетна сарадња свих служби у проналаску тијела

Командир Територијално ватрогасно-спасилачке јединице Братунац Златан Симић оцијенио је да је утапање миграната у Дрини велика трагедија, највећа по броју утопљених у чијој је потрази учествовала ова јединица, те захвалио свим тимовима који су учествовали у спасавању.
Дрина, утопљени мигрант - Фото: РТРС
Дрина, утопљени мигрантФото: РТРС

Он је рекао Срни да су претрагу јутрос од 7.00 часова наставиле јединице Цивилне заштите Републике Српске за спасавање на води и под водом и тим Територијалне ватрогасног-спасилачке јединице Братунац.

- Поново се кренуло од мјеста несреће Орлице низводно ка Братунцу, с обзиром на то да је данас прегледнији терен и настављено је са свим активностима. У 12.45 часова екипа Територијалне ватрогасно спасилачке јединице Братунац лоцирала је једанаесто тијело утопљеника на локалитету Залужје, на лијевој обали Дрине - навео је Симић.

Он је рекао да је њихова дежурна служба јуче у 5.45 часова добила дојаву од братуначке полиције да се у мјесту Орлица, недалеко од Братунца, преврнуо чамац приликом илегалног преласка границе и да је више лица завршило у води.

- Одмах по пријему дојаве на терен смо послали четири ватрогасца спасиоца са пратећом опремом и чамцем. По доласку на лице мјеста предузели смо све потребне радње и испланирали кретање, с обзиром на то да је водостај Дрине био изузетно велики у том моменту више од метар и 80 центиметара - навео је Симић.

Он је напоменуо да је због високог водостаја било тешко било шта видјети и пронаћи.

- Тражили смо да се у претрагу укључи Републичка управа Цивилне заштите, прослиједили смо све потребне информације и њихов ронилачки тим је за врло кратко вријеме био укључен са нама у претраге - навео је Симић.

Према његовим ријечима, до краја дана, уз изузетно добру сарадњу и координацију ових служби, пронађена су тијела страдалих миграната.

- Из Републике Српске били су укључени Републичка управа Цивилне заштите са својом јединицом за спасавање на води, њихов ронилачки тим и тим Територијалне ватрогасно-спасилачке једнице Братунац. На води је био и чамац Граничне службе БиХ - прецизирао је Симић.

Братуначки тим је јуче лоцирао прво тијело око 10.45 часова низводно од Братунца на локалитету Рајска плажа, док је до краја дана пронађено укупно 10 тијела утопљеника.

- Од тог броја, два тијела су нађена на лијевој обали Дрине, односно на територији Републике Српске, док је преосталих осам тијела нађено на десној обали Дрине на територији Србије. Међу 10 утопљених је, нажалост, и деветомјесечна беба - рекао је Симић.

Он је подсјетио да су прошле године из Дрине извукли пет тијела утопљеника и оцијенио да је ово велика трагедија, највећа по броју утопљених.

Симић је захвалио свим тимовима који су учествовали у акцији спасавања и истакао да је изузетно задовољан сарадњом са Републичком управом Цивилне заштите, њиховим тимом за спасавања на води и под водом, те ронилачким тимом са којим су извршили све послове.

Два чамца преврнула су се јуче рано ујутро између Дрлаче код Љубовије и Орлице код Зворника када су мигранти покушали илегално прећи из Србије у БиХ.

Међу пронађеним тијелима је и једна беба.

Из Полицијске управе Зворник саопштено је раније да је од 30 миграната, колико их је чамцем покушало прећи из Србије у БиХ, њих 15 изашло на обалу.