latinica  ћирилица
23/08/2024 |  11:22 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српски народ данас проживљава све што се проживљавало у Кочићево вријеме (ВИДЕО)

Српски народ данас проживљава све оно што је доживљавао у вријеме књижевника Петра Кочића, изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Вишковић је напоменуо "да су исти налогодавци и да су исти и они који треба да буду кажњени."

- Зашто се на данашњи дан не присјетити његовог дјела "Судовање"? Имамо данас то исто судовање у БиХ. Скоро идентично оном из периода Петра Кочића - нагласио је је Вишковић.

Премијер Српске је подсјетио да Кочић није само био књижевник, већ и народни трибун.

- Кочић, нажалост, није имао дуг животни вијек, преминуо је са 39 година, али захваљујући његовом дјелу сјећамо га се и готово 140 година након његовог рођења и захвални смо на оном што је радио - поручио је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је Влада Српске одлучила да преузме организацију "Кочићевог збора" јер је то догађај од културно-историјског значаја за Српску.

- Молим медије да ове и свих наредних година мало више пажње посветимо културном дијелу манифестације. Није централни догађај зборовање у родном мјесту Петра Кочића, иако је и то наша историја и традиција, али, значај Петра Кочића, онога што је урадио за све нас, је много већи - поручио је Вишковић.

Вишковић је нагласио да је Кочић у своје вријеме активирао значајан број младих људи, књижевника и политичара да се боре за слободу српског народа.

- Српски народ коначно има своју слободу, има своју Републику на овим просторима у БиХ и то је на неки начин и дјело Петра Кочића. Он то није дочекао, али се борио управо за ово у чему ми данас уживамо - нашу слободу у нашој Републици Српској. То је највећа тековина и морамо се сви ујединити и сачувати нашу слободу. Република Српска је гарант слободе и опстанка народа на овим просторима - напоменуо је Вишковић.

Вишковић је позвао градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и све Бањалучане да активно учествују у прослави дана Петра Кочића.

- Желимо да ово буде величанствена манифестација и ко год може дати допринос, хвала му на томе. Влада ће у наредним годинама овај догађај подићи на још виши ниво. Надам се да никад нећемо заборавити оне поруке и дјела која нам је Кочић оставио и која треба да баштинимо - поручио је Вишковић.