latinica  ћирилица
23/08/2024 |  11:40 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Кустурић: Хвала Србији; Надљуским напорима сачували смо Перућицу (ВИДЕО)

Директора Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић захвалио се на пријему код предсједника Републике Српске Милорада Додика предсједнику Србије Александру Вучићу и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу који су и поред ружних порука из Сарајева омогућили гашење пожара.
Додик и Кустурић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик и КустурићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Указао је да његов сервис има безрезервну подршку предсједника Додика, премијера Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановићеве.

- Због тога смо могли дати свој максимум. Није био угрожен ниједан живот и није страдала имовина. То је био наш задатак и ишли смо до крајњих граница. Драго ми је што смо надљуским напорима сачували Перућицу - нагласио је Кустурић.

Кустурић тврди да је пожар у Националном парку "Сутјеска" могао бити угашен за дан и нада се да се више неће догађати да у таквим ситуацијама из Сарајева не дозвољавају долазак хеликоптера из Србије.

- Србија је једна од најреспектабилнијих сила у гашењу плжара. Када би дигли све хеликоптере у току једног минута могу избацити 65 тона воде. Ми са буџетом од три милиона избацила смо више воде за седам дана него Оружане снаге БиХ од 2005. са буџетом од 300 милиона. Ми имамо снагу да се заштитимо - истакао је Кустурић.

Кустурић је навео да је тада снимио ситуацију на пожаришту и да скромним капацитетима нису могли угасити пожар, те да су договорили да посаде буду спремне.

- И сада тврдим да смо тај пожар могли угасити за један дан. Нажалост имали смо ситуацију да су појединци из Сарајева спријечили и урадили скандалозан чин, нису дозволили да дође хеликоптер - рекао је Кустурић.

Према његовим ријечима, за седам дана пожара избацили су више од хиљаду и 250 тона воде.

- Надам се да се овакве ствари више неће дешавати. Данас полијећемо за Херцеговину гдје ће бити стационирани наши хеликоптери и биће у приправности ако буде требало гасити пожар - рекао је Кустурић.