latinica  ћирилица
22/08/2024 |  21:19 ⇒ 22:54 | Аутор: РТРС

Одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији" (ВИДЕО)

Уочи 59. манифестације "Кочићев збор" у Удружењу књижевника у Београду одржано је књижевно вече у оквиру "Кочићевог дана" на којем су учествовали пјесници Српске и Србије.
Манифестација "Кочићев дан у Београду" - књижевно вече - Фото: СРНА
Манифестација "Кочићев дан у Београду" - књижевно вечеФото: СРНА

Круна манифестације "Кочићев дан у Београду", као београдског дијела овогодишњег Кочићевог збора је књижевно вече под традиционалним насловом "Змијање у Београду, Српска у Србији" на ком је учествовао и Матија Бећковић, овогодишњи добитник Кочићеве награде.

- Све оно што је написао као прозни писац је као суво злато и дочекано је овацијама од свих ауторитета. Дучић је за њега рекао да је остварио мало али златно дело. И Београд је место где се он уствари поново родио - рекао је Матија Бећковић књижевник.

Кочићеве вриједности треба да нас подстакну и уједине јер знамо шта оне значе за српску културу, истакао је Горан Шаула, књижевник из Републике Српске

- Величина дјела Петра Кочића надилазе не само завичајни него и регипонални ниво и теме којима се он бавио су вечне. И зато су ове манифестације битне да се његове поруке не забораве - додаје Шаула.

Из удружења књижевника Србије поручују да је његовање културе сјећања на оне који су на својим делом задужили морална обавеза

- Петар Кочић је личност која је обиљежела једну епоху. Бунотвник, велики књижевник који је своје блиставо путешествије од Стричића завршио у Београду гдје и данас почива - истакао је Видак Масловарић Удружење књижевника Србије.

Послије Београда, манифестација "Кочићев збор" сели се у Бањалуку, гдје ће у наредна три дана бити одржане свечана академија, изложба "Стриповијетке" и остали културни програми, док ће се традиционална борба бикова за награду "Јаблан" одржати на Мањачи.