latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:37 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Колико средстава треба да се издвоји за почетак школске године? (ВИДЕО)

Другог септембра огласиће се звоно у свим основним и средњим школама у Републици Српској. Из Републичког педагошког завода и Завода за уџбенике и наставна средства поручују: све је спремно за почетак нове школске године.
Књиге (Фото:  EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/илустрација) -
Књиге (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/илустрација)

За поједине предмете урађени су нови наставни програми, одштампани уџбеници. Цијене комплета књига за основно образовање су на прошлогодишњем нивоу.

Из Завода за уџбенике и наставна средства истакли су да је испланирано и 11 нових уџбеника, прилагођени новом наставном плану и програму.

- Новина је дигитални свијет за 4. разред ОШ који је нови у нашем образовном систему - додају они.

Нови наставни програми су израђени за физичко и здравствено васпитање и за биологију за 9. разред, као и за дигитални свијет за 5. разред. Одређене допуне су рађене и за историју, за 8. и 9. разред, чиме је окончан реформски процес у основном образовању, кажу у Републичком педагошком заводу.

- Израдили смо такође и нови факултативни програм који ће се примјењивати и у основним и у средњим школама. Од ове школске године факултативни програм хуманост и безбједност биће у примјени уразредима од 7. до 9. у ОШ, а од првог до четвртог у средњим школама - додају из Републичког педагошког завода.

У складу са мјерама Владе, а у циљу спречавања насиља, у току су савјетовања за просвјетне раднике.

- На овај начин дајемо подршку наставницима да на прави начин заузму став, да изграде однос са родитељима како би ученицима на лакши начин, квалитетније дошли до циља, а то је дијете које има знање, има вјештине, које је срећно и задовољно - додају из Завода.

Дјеца ће сигурно бити задовољна, ако у школској торби буду имали мање уџбеника. Свим школама дате су смјернице на који начин да дјеци растерете торбе, уз препоруку наставницима, да када је год могуће, користе дигитализоване уџбенике.