latinica  ћирилица
22/08/2024 |  11:05 ⇒ 11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање 15 особа погинуло у поплавама које су погодиле Бангладеш и Индију (ВИДЕО)

Најмање 15 особа је погинуло у поплавама које су погодиле Бангладеш и Индију, објавио је данас АП.
Поплаве у Индији (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Поплаве у Индији (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Најмање 11 људи је погинуло, а хиљаде је расељено из домова, јер су поплаве и клизишта погодили сјевероисточну индијску државу Трипура, која се граничи са Бангладешом, гдје су погинуле четири особе.

Индијско метеоролошко одјељење издало је у сриједу "црвено" упозорење у Трипури, приморавајући власти да најаве дводневно затварање школа након што су јаке кише поплавиле неколико региона, укључујући главни град државе, Агарталу.

Отворено је више од 300 хуманитарних кампова у Трипури, гдје се процјењује да је број људи који су прешли у кампове достигао хиљаду.

Од 11 мртвих, седам се удавило, док је четворо затрпало клизиште. У Бангладешу је трудна жена умрла након што је пала у воду, а још три особе су умрле од утапања и струјног удара.

Центар за прогнозу и упозорење на поплаве Бангладеша саопштио је у четвртак да нивои воде у многим ријекама у источним, сјевероисточним и југоисточним регионима и даље расту.

Војне и друге власти започеле су акцију спасавања у региону, саопштиле су власти.

Јавност Бангладеша окривљује Индију за поплаве, јер сматрају да је Индија отворила брану на ријеци у Трипури, што је изазвало изненадне поплаве у тој земљи. Министарство спољних послова Индије је то демантовало у саопштењу.

Монсунске кише у Индији и Бангладешу обично почињу у јуну.

Индија и Бангладеш дијеле 54 ријеке које теку од Хималаја до Бенгалског залива.