latinica  ћирилица
22/08/2024 |  07:10 ⇒ 09:54 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Први Трампов скуп од покушаја атентата одржан уз јаке мјере безбједности

Републикански предсједнички кандидат и бивши предсједник САД Доналд Трамп говорио је у сриједу у Сјеверној Каролини, на првом јавном скупу од како је прошлог мјесеца рањен у пуцњави на митингу у мјесту Батлер у држави Пенсилванија, а простор око говорнице за којом је стајао, био је ограђен непробојним стаклом.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/GRANT BALDWIN) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/GRANT BALDWIN)

Након пуцњаве у којој је Трамп погођен у ухо, један човјек погинуо, а двије особе рањене, тајна служба је издала привремену препоруку да бивши предсједник држи митинге само у затвореним просторима, међутим прошле недјеље је саопштено да ће се на скуповима на отвореном користити непробојно стакло, преноси Гардијан.

Трампов наступ у Сјеверној Каролини дио је контракампање током недјеље у којој се одржава Демократска национална конвенција у Чикагу, наводи лондонски дневник.

Скуп у граду Ешбороу је отворен кратким, једноминутним говором републиканског канидата за потпредсједника Џеј Ди Венса, а Трамп је потом позвао на бину кандидата за гувернера Сјеверне Каролине Марка Робинсона, за кога је Трамп у пролазу рекао да је "смршао много у посљедњих неколико мјесеци".

Трамп је више пута називао Камалу Харис "другарицом Камалом" и поновио своју тврдњу да је Харисова кандидаткиња екстремне љевице.