latinica  ћирилица
22/08/2024 |  10:33 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Ђурић: Пријетња амбасадама има политичку позадину

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је да су идентификоване особе које су слале пријетње амбасадама Србије, те истакао да те пријетње имају политичку позадину и да се о томе треба спровести опсежна истрага.
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Ђурић је оцијенио да они који шаљу пријетње желе да произведу промјене курса спољне политике Србије и одврате оне који дјелују у име Србије од заступања српских интереса, нарочито када је ријеч о Косову и Метохији.

Он је навео да Србија те поруке схвата веома озбиљно и нагласио да српска дипломатија не само да неће одустати и престати, већ ће појачати своју активност и то посебно у центрима у којима дипломатска представништва Србије била мета напада и пријетњи.

Ђурић је нагласио да је полиција у државама у којима су амбасадама Србије упућене пријетње утврдила одакле долазе претеће поруке.

Када је ријеч о отварању моста на Ибру мимо дијалога са Београдом и противно савјетима великих сила, Ђурић је рекао за "Пинк" да режим у Приштини тако жели да уклони један симболички и стварни бедем безбједности и одбране Срба.

Он је навео да је српска дипломатија непрекидно ангажована на свим континентима како би објаснила тежину положаја српског народа и како би придобила савезнике и пријатеље на оним странама гдје их Србија по питању Космета није имала.

Ђуртић је рекао да Србија очекује од Кфора и земаља Квинте да стану у заштиту српског народа.