latinica  ћирилица
21/08/2024 |  13:17 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Вучић са Ругеом: Србија остаје привржена војној неутралности (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са помоћником генералног секретара НАТО за политичка питања и безбједносну политику Борисом Ругеом и истакао да константан ризик од ескалације тензија које Приштина редовно изазива неодговорним одлукама и понашањем, у огромној мјери утиче на српски народ на КиМ, који живи у стању сталног страха за живот и имовину.
Вучић се састао са Ругеом (Фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Вучић се састао са Ругеом (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

- Добар састанак са Борисом Ругеом о најважнијим питањима, ситуацији у региону, безбједности на Косову и Метохији и могућим импликацијама наставка једностраних потеза Куртијевог режима - написао је Вучић након састанка на инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

Предсједник Србије је изрази велику забринутост због тенденције усложњавања ситуације упркос свим настојањима Београда да отворена питања врати у оквире дијалога.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Такође, истакао сам да константан ризик од ескалације тензија које Приштина редовно изазива неодговорним одлукама и понашањем, у огромној мјери утиче на српски народ на КиМ, који живи у стању сталног страха за живот и имовину - нагласио је Вучић.

Он је Ругеу захвалио на пажњи коју поклања том питању, будући да је и сам добар познавалац прилика на Косову и Метохији.

- Нагласио сам да је неопходно интензивирање дипломатских напора и координација са снагама КФОР у складу са Резолуцијом 1244 и овлашћењима која те снаге имају у склопу свог мандата, како би се осигурала безбједност Срба на КиМ, враћање Приштине на дијалог и испуњавање свих обавеза, а прије свега формирање ЗСО - рекао је Вучић и истакао да Србија остаје привржена војној неутралности.