latinica  ћирилица
21/08/2024 |  09:27 ⇒ 11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пријетње упућене и Амбасади Србије у Берну

Након пријетњи нападима које су раније добиле амбасаде и конзулати Србије у Њемачкој и Аустрији, пријетње је, како је данас изјавио министар спољних послова Србије Марко Ђурић, добила и Амбасада Србије у Берну.
Застава Србије (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Застава Србије (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Наше институције, Министарство унутрашњих послова, Безбједносно-информативна агенција и остали, су у контакту са својим колегама у тим земљама. Наше дипломате, наша дипломатско-конзуларна представништва и наши грађани су безбједни и наставићемо да радимо заједно са партнерима у међународној заједници на сузбијању ове врсте екстремизма - рекао је он за РТС.

Истакао је да Србију овакве пријетње неће заплашити ни спријечити у дјеловању па ће, како је навео, свака српска амбасада и сваки српски конзулат бити мала канцеларија за Косово и Метохију која ће да говори о кршењу колективних људских права Срба на КиМ и прогону коме су Срби изложени.

- Нећемо се повући пред терором. Напротив, ујединићемо се. Србија дјелује у име свих својих грађана без обзира на националност. Једнако ћемо се борити за права грађана и других националности, па и за права Албанаца, Бошњака, свих других на територији грађана Србије. Али нећемо се повлачити пред екстремистима, пред насиљем и терором - рекао је он.

Оцијенио је да неко мора да одговара за пријетње терористичким нападима и навео да када то каже не мисли само на особу или особе које су одабране да пријете или припремају нападе, већ да морају да одговарају они чија политика доводи до тога да се ова врста екстремизма уводи у мејнсртим политичког дјеловања.

Поводом пријетећих порука које су, путем мејла, раније примили Аеродром Београд, амбасаде и конзулати Србије у Аустрији и Њемачкој и Београдски центар за безбједносну политику, МУП Србије је добио званичну информацију да је ријеч о лицу Денису Краснићију из Швајцарске, поријеклом са Косова и Метохије.