latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:34 ⇒ 12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Блажић тврди да је његов отац невин, да није он донио оружје којим је почињен масакр

Урош Блажић оптужени за масакр у селима Мало Орашје и Дубона, тврди да је његов отац оптужени Радиша Блажић невин и да није знао за оружје којим је он починио масакр и које је пронађено након убистава.
Специјални суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Специјални суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да је он крив и да не може да дозволи да његов отац невин одговара само зато што је његов отац, тврдећи да он није знао за оружје већ да је он (Урош Блажић) сам нелегално куповао оружје.

Оптужени је најприје изјавио саучешће породицама убијених, додајући да вријеме не може да врати и да неће да се враћа на детаље о тој ноћи јер сматра да је срамно да наводи потенцијалне разлоге због чега је починио масакр.

Блажић је навео да је први пут легално купио револвер са 18 година, као и да је наставио да нелегално купује оружје, јер се није осјећао сигурно у кући у Шепшину гдје је сам живио.

Он је редом набројао које оружје је куповао и додао да не зна шта му је тада било "у мозгу" да се толико наоружава.

Поновио је да његов отац, иако је био војно лице, никад у кући није причао о оружју.

- Нећу да кажем какве сам све гадости чуо те ноћи и шта се дешавало тих дана, да су ми крали из куће алат и апарате, да су мојој мајци скинули златни ланчић са врата испред зграде - рекао је он.

На питање свог адвоката како се осјећа поводом свега рекао је "згрожено" и додао да вријеме не може да врати и да је "то нека сурова судбина".

Блажић је истакао да нема оправдања за његова дјела, али да постоји узрок, па је навео да је током зиме користио веће количине стероида.

Нагласио је да је "иницијална каписла" те ноћи била то што је добио пријетње од стране једног мушкарца.

На питање судије да ли су га мјештани села некад физички напали, Блажић је рекао да јесу, да је М.М. који је рањен тог 4. маја, пријетио да ће га пребити, као и да је убијени полицајац М.П. једном приликом радио претрес његовог аутомобила.

Такође је навео да је осјећао да га мјештани села мрзе.

На самом почетку излагања оптужени је навео да неће одговарати на питања тужиоца већ само на питања свог адвоката.

Судија је одредила паузу након које ће Радиша Блажић изнијети одбрану.