latinica  ћирилица
21/08/2024 |  11:05 ⇒ 11:12 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковићева организација реаговала због Синера: "Процеси морају да буду једнаки за све"

Организација Професионално тениско удружење играча коју је основао Новак Ђоковић огласила се поводом случаја Јаника Синера, најбољег тенисера свијета, који је два пута био позитиван на допинг тесту.
Јаник Синер (Фото: EPA-EFE/MARK LYONS) -
Јаник Синер (Фото: EPA-EFE/MARK LYONS)

Италијан није кажњен, а Ахмад Насар, предсједник ПТПА, у саопштењу истиче да су управо због оваквих случајева неопходне јасне процедуре.

Велику буру у тениском свијету изазвала је информација да је Јаник Синер два пута ове године пао на допинг тесту, али је после уложене жалбе одлучено да је Италијан невин. Догодио се невјероватан спплет околности јер је у Синеровом организму пронађен клостебол, који је унијет путем третмана физиотерапеута.

У питању је крема коју је користио физиотерапеут па је тако Италијан уложио жалбу која је усвојена, али је тениски свијет љут јер неке раније жабле због сличних прекршаја нису усвојене.

Због те ситуације огласио се ПТПА који је Новак Ђоковић и основао како би штитио права играча.

- Позитивно је да се играчима усвајају жалбе због казни за допинг, али морамо да имамо процесе који поједнако важе за све. И за тенисере и за тенисерке. Одсуство јасног система ствара проблеме за играче који немају одређени рејтинг, пол или националност - рекао је Ахмад Насар, предсједник ПТПА.

Овим ријечима Насар је подсјетио на то да су поједини играчи прошли много горе. Симона Халеп, румунска тенисерка, прошла је прави пакао како би се доказало да није крива, док је Николас Ђари због узимања једног витамина био кажњен да би му се опростило послије готово годину дана.

Дефинитивно правила нису иста за све и због тога се подигла бура, а осим ПТПА и Ника Кирјоса, реаговао је и Денис Шаповалов, канадски тенисер.

- Различита правила за различите играче. Не могу да замислим како се тренутно осјећа сваки играч који је суспендован због контаминираних супстанци - написао је Шаповалов.

Са друге стране Асоцијација тениских професионалаца (АТП) не види проблем у овом случају.

- Охрабрени смо што код Јаника Синера није утврђена грешка или немар. Такође, желимо да да одамо признање истражном процесу и независној процени чињеница у оквиру Тениског антидопинг програма (ТАДП), што му је омогућено да настави да се такмичи. Ово је била изазовна ствар за Јаника и његов тим и наглашава потребу да играчи и њихов тим буду максимално пажљиви у коришћењу производа или третмана. Интегритет је најважнији у нашем спорту - саопштио је АТП.