latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:48 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Суд нема информацију да Галић неће бити изручен БиХ

Суд БиХ не може потврдити информацију да је суд у Сплиту одбио да одреди истражни притвор замјенику директора Агенције за истраге и заштиту БиХ Зорану Галићу, односно да он неће бити испоручен БиХ јер није примљена никаква одлука нити обавјештење о томе, речено је у Суду БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Федерални медији објавили су да је јуче у суду у Сплиту одржано рочиште према приједлогу Суда и Тужилаштва БиХ у којем се тражи Галићево изручење БиХ.

Према тим наводима, Жупанијски суд у Сплиту одбио је одредити истражни притвор Галићу за којим је Суд БиХ прошле седмице расписао црвену Интерполову потјерницу. Суд је одбио одредити и било коју другу мјеру, што значи да за сада нема ништа од изручења Галића БиХ.

Суд БиХ донио је наредбу за расписивање централне и међународне потјернице за Галићем који је побјегао у Хрватску, а осумњичен је за примање дара и злоупотребу положаја док је био директор Граничне полиције БиХ.

Према тврдњама Тужилаштва, Галић је прошлог мјесеца побјегао у Хрватску. Вјерује се да је то урадио како би избјегао хапшење на основу истраге из "Скај" предмета и сумње на корупцију.

Након добијених информација да се спрема његово хапшење, Галић је почетком јула илегално прешао границу БиХ и побјегао у Хрватску, гдје се и сада налази, док је Сипу обавијестио да је на боловању и да се лијечи у Хрватској.

Галић је недавно поднио захтјев за разрјешење с дужности те захтјев за пензионисање.