latinica  ћирилица
20/08/2024 |  14:15 ⇒ 14:24 | Аутор: Независне

ЦИК: СНСД, ДЕМОС и СДС кажњени са 30.000 КМ

Централна изборна комисија БиХ наставила је са кажњавањем политичких партија, а овај пут, казне су далеко веће па је СНСД кажњен са 12.000 КМ, ДЕМОС са 10.000 КМ, а СДС са 8.000 КМ.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Ове партије, кажњене су јер су поновиле прекршај али и из разлога што су се оглушили на раније наредбе да укллоне спорне објаве због којих су раније кажњавањи.

Како је истакнуто, СНСД је до сада кажњен четири пута, с тим да није уклонио три спорне објаве, а ДЕМОС од три спорне објаве које је требао обрисати, обрисао је само једну.

Пријаву против ДЕМОС-а доставио је ЦЦИ, а због објава на Фејсбуку, а током расправе на сједници ЦИК-а, истакнуто је да је ово четврта санкција за ову политичку партију.

- Три пута је кажњавана, а ово је четврти прекршај. То је узето у обзир код изрицања новчане санкције. Свака одлука о новачној казни садражвала је одредбу да се уклони тај садржај и у два од три случаја то није урађено - рекла је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК-а.

Такође, ЦИК је казнио и СДС, због тога што је одбор у Котор Варошу на Фејсубуку објавио имена кандидата и афирмативне текстове о њима. С обзиром да као и ДЕМОС, СДС није уклањао спорне објаве, изречена им је казна од 8.000 КМ.

ЦИК је утврдио и да је СНСД, односно општински одбор у Власеници такође водио преурањену кампању, те да је СНСД кажњаван већ четири пута, а три пута су се оглушили о наредбу да уклоне спорне објаве 12.000 КМ.