latinica  ћирилица
20/08/2024 |  09:19 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Бјеговић: Несхватљиво да на пријетње терориста у Србији не реагују европски и свјетски системи безбједности (ВИДЕО)

Након што је у окршају с полицијом у суботу код Новог Пазара убијен вехабија Сенад Рамовић Бецан из вехабијских кругова стижу пријетње. Екстремисти на друштвеним мрежама позивају на освету. Професор безбједносних наука и савјетник премијера Србије за националну безбједност Мирослав Бјеговић каже да је несхватљиво да се у европском и свјетском систему безбједности не реагују на такве појаве у смислу заједничке борбе у елиминисања терористичких ћелија за које се зна гдје бораве.
Мирослав Бјеговић - Фото: РТРС
Мирослав БјеговићФото: РТРС

Бјеговић је у нашем Јутарњем програму нагласио да ће сва лица која су пријетила институцијама Србије бити лоцирина и да ће се са њима поступити у складу са законом.

Бјеговић је додао да пријетње и опасности од тероризма имају и остале земље у региону, првенствено Босна и Херцеговина, указујући на село Доња Маоча у околини Тузле гдје та радикална ћелија има блиску везу са вехабијским покретом из Србије и директну везу са терористичком организацијом Хамас.

Велика пријетња, каже, долази са простора Косова и Метохије гдје терористи имају уточиште и подршку привремених власти у Приштини.

- Поставља се и питање ко те радикалне екстремисте финансира с обзиром да нико од њих није у радном односу. Мислим да велики обавјештајни системи западних земаља користе ове ћелије за извођење неких својих прљавих идеја и циљева. Вјероватно и дио новца долази из тих система. Што се тиче Косова и Метохије, терористичку ОВК и вехабијски покрет финансира албанска нарко-мафија која је најјача у Европи. Албанска мафија је у тијесној вези са својим политичким вођама ради остваривања крајњег циља - стварања велике Албаније - истиче Бјеговић.

Систем националне безбједности Србије, каже Бјеговић, показао је снагу и професионалност у борби против тероризма.

- Сви они који покушају да дигну руку на државу и њене институције и грађане завршиће као и нападачи у претходна два случаја. На жалост, двојица убијених вехабија нису једини на подручју Србије, и сви они се под будним оком безбједносне и информативне агенције и њихова се имена налазе у националној бази података за спречавање и борбу против тероризма. Србија је једна од ријетких земаља у Европи која има такву базу података - нагласио је Бјеговић.

Додао је да у борби против тероризма мора да учествује цијели регион и комплетна Европска унија јер тероризам представља пријетњу за комплетан систем безбједности ЕУ.

- Ако постоји одлучна воља, првенствено политичка, да се овом злу стане на пут, могу да се постигну ефекти. Мислим да треба државни и правосудни ситеми Србије треба да размисле да ли на подручју Србије уопште треба да постоје овакви покрети или их треба забранити - закључио је Бјеговић.