latinica  ћирилица
20/08/2024 |  21:29 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Вулин: Лавров забринут за цијели регион, чувати мир по сваку цијену

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изразио је забринутост за цијели регион западног Балкана, а сви руски званичници су пренијели поруку да Србија треба да чува мир по сваку цијену, рекао је потпредсједник Владе Србије Александар Вулин након састанака у Москви са више руских званичника.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин је навео да је Лавров забринут за овај регион и да види једностране потезе који могу да изазову сукобе.

- Ми смо сувише мали регион - не можете напасти Србе на Косову и Метохији, а да сви остали Срби то посматрају без имало нелагоде. Не можете изоловати мало парче региона и радити шта год хоћете, а сви остали да се праве да не знају шта се дешава - изјавио је Вулин за Спутњик.

Он је рекао да Лавров стално говори да се мора чувати мир по сваку цијену.

- И сви руски званичници су ми рекли: "чувајте мир по сваку цијену, све што можете урадите". Они поштују предсједника Србије Александра Вучића, његову храброст и досљедност у политици и кажу - немојте дозволити да вас увуку у сукобе. А то је оно што се непрекидно покушава - навео је Вулин.

Он је упитао да ли неко стварно мисли да би Србија опстала свих ових вијекова да није опстала Русија?

- А кад би Русија сад изгубила оружани сукоб који се одиграва и послије тога била распарчана, да ли стварно мислите да би Србија то преживјела и опстала у оваквом територијалном склопу? Зар стварно мислите да бисмо могли да маштамо да се уједине Срби и да Косово поново постане део нашег уставно-правног поретка? - рекао је Вулин.

Поводом замјерки из ЕУ на његову посјету Русији, Вулин је упитао Брисел са којим то тачно европским системом вриједности његова посјета није компатибилна, те подсјетио да је ЕУ потписала Бриселски споразум и формирање Заједнице српских општина.

- Ево 11 година чекамо да испуните оно што сте потписали. Ја се уопште не љутим на /премијера самопроглашеног Косова Аљбина/ Куртија, он ће урадити све да протјера Србе....Ријеч ЕУ је била пресудна да се он формулише и потпише - навео је Вулин.

Он је рекао да му Лавров не поставља услове типа - гласаћемо против резолуције о лажном геноциду у Сребреници, али ћете ви увести санкције Њемачкој.

Поводом намјере Приштине да отвори мост на Ибру у Косовској Митровици, који дијели српски и албански дио града, Вулин је рекао да нема другог избора него да се вјерује Кфору који је дужан да штити Србе, те да Приштина отварањем моста тражи инцидент.

- Крајњи циљ је да такозване Косовске безбједносне снаге, које по Резолуцији 1244 УН уопште ни не смију да постоје, избију на Сјевер и да то постане граница, а не административна линија као до сада - рекао је Вулин.

Он сматра да ће се прије напада на српске манастире десити напади на српске образовне и здравстене институције, болницу и универзитет на сјеверу Косова и Метохије, а онда на сваки српски вртић, школу, због чега се Србија мора борити да "мост не падне".

Говорећи о посјети изложби "Армија 2024" у Москви са секретаром Савјета безбједности Русије Сергејом Шојгуом, Вулин је рекао да су многи народи добили слободу захваљујући Русима и Србима, али огромна већина тих народа није захвална на томе.

- Ми смо ослободили Европу од Хитлера и то нам никад неће опростити. Насљедници поражених из Другог свјетског рата се не стиде злочина својих предака, они се стиде пораза својих предака, погађа их што су изгубли рат, а не што су радили све што су радили - навео је Вулин.

Што се тиче БРИКС-а, он је рекао да би Србија била страшно неодговорна да не испита ту платформу, да не види шта јој се евентуално нуди и да ли и она нешто може да понуди, али и добије.

- Одмах да кажем, нико нас не моли да уђемо у БРИКС. Морате да се докажете. БРИКС нас не условљава ничим, а можемо да добијемо више него што тражимо, више него што можемо и да дамо. БРИКС је реална алтернатива ЕУ, чак и у економском смислу и о томе треба размишљати и разговарати - навео је Вулин.