latinica  ћирилица
20/08/2024 |  13:13 ⇒ 15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић дочекао спасилачке јединице које су гасиле пожаре у Грчкој и БиХ

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић дочекао је у бази Хеликоптерске јединице спасилачке тимове Министарства унутрашњих послова, који су били ангажовани на гашењу шумских пожара у Грчкој и Босни и Херцеговини.
Дачић дочекао спасилачке јединице које су гасиле пожаре (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Дачић дочекао спасилачке јединице које су гасиле пожаре (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Дачић је напоменио да је ове године у Србији било 25.266 интервенција тог сектора, од чега више од 18.000 пожара.

Министар је на дочеку спасилачких тимова подсјетио да су се припадници Сектора за ванредне ситуације и хеликоптерске јединице вратили у Србију након шест дана пружене интензивне помоћи у гашењу великих пожара у Грчкој, у околини Кавале и Сереса, као и у Босни и Херцеговини, у Тјентишту и Билићу.

Дачић је истакао да МУП има довољне капацитете, како у техници и ресурсима, тако и у људству, за успјешно гашење пожара у Србији, али и ван граница.

- Наши припадници су несебичним и пожртвованим напорима и бројним интервенцијама, како из ваздуха, тако и са копна, учествовали у гашењу пожара у Босни и Херцеговини и Грчкој и допринијели да се сачува оно највриједније, а то су људски животи - рекао је Дачић.

Додао је да су припадници хеликоптерске јединице са седам чланова посаде и хеликоптером за гашење пожара носивости пет тона воде, за вријеме ангажовања у Грчкој остварили 50 летова и избацили чак 200 тона воде, док је хеликоптер Камов К-32 био ангажован у регионима града Кавале и општине Серес на гашењу пожара на отвореном.

Такође, 35 ватрогасаца-спасилаца са 12 возила током своје међународне мисије помоћи грчком народу било је распоређено под мјестима Каламос са задатком дежурства и штићења пожарне линије од даљег ширења пожара.

- Исто тако са нама је и 10 чланова посаде хеликоптерске јединице и припадник сектора за ванредне ситуације са хеликоптером Супер Пума који су учествовали у Босни и Херцеговини - рекао је Дачић.

Дачић је поручио да ће МУП настојати да припадницима сектора омогући и у наредном периоду још боље услове за рад, а да је на њима да остану вјерни чувари безбједног живота грађана упркос свим ванредним ситуацијама које се могу десити.

Министар је честитао свим припадницима Министарства унутрашњег послова који су помогли угроженим земљама и изразио увјерење да су и грађани Србије поносни на њихов учинак јер, како је рекао, нема ничег важнијег ни светијег од заштите и спасавања људских живота.