latinica  ћирилица
20/08/2024 |  07:22 ⇒ 07:25 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Потребно прећи на планове вакцинације у зонама погођеним мајмунским богињама

Свјетска здравствена организација препоручила је земљама погођеним мајмунским богињама да покрену планове вакцинације у зонама гдје су се случајеви заразе појавили.
Свјетска здравствена организација (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, илустрација) -
Свјетска здравствена организација (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, илустрација)

Како наводи СЗО, генерални директор те међународне организације се сложио са савјетима Комитета за хитне случајеве Међународног здравственог правилника и оцијенио да пораст броја заражених вирусом мајмунских богиња у Конгу и у све већем броју земаља у Африци, укључујући Бурунди, Кенију, Руанду и Уганду представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја.

Та чињеница подстакла је СЗО да прошле недјеље прогласи глобалну ванредну здравствену ситуацију, што је највиши ниво здравствене узбуне.

Секретаријат СЗО је представио преглед глобалне епидемиолошке ситуације мпокса, наглашавајући да током првих шест мјесеци 2024. године 1.854 потврђена случаја мипокса које су пријавиле државе чланице у Афричком региону СЗО чини 36 одсто случајева у свиету.

Од ових потврђених случајева у афричком региону СЗО 2024. године, 95 одсто је пријављено у Демократској Републици Конго (ДРЦ), у којој се бележи пораст случајева мпокса са више од 15.000 клинички компатибилних случајева и више од 500 смртних случајева, чиме је већ премашен број обољелих у тој земљи у 2023. години.

Од јула 2024. године случајеви мпокса откривени су у још четири земље у сусједству Конга, које раније нису пријављивале случајеве ове заразе а то су Бурунди, Кенија, Руанда и Уганда.

Према подацима Агенције за здравље афричког региона СЗО, у Африци је забиљежено 18.737 случајева за које се сумња да су обољели од мпокс.

СЗО је афричким земљама препоручила да покрену планове за јачање активности везане за вакцинацију против мајмунских богиња у зонама гдје су евидентирани случајеви, као и вакцинацију особа са повећаним ризиком од инфекције.

Заштиту у превозним средствима као и ону прекограничну требало би, како наводе, спровести без прибјегавања регионалним рестрикцијама о путовањима и трговини које би имале непотребан утицај на локалне, регионалне и националне привреде.

СЗО је позвала земље погођење вирусом да успоставе или ојачају координацију у случају хитних интервенција на националном и локалном нивоу, да појачају надзор болести и разних сојева, уз захтјев да их пријављују на недјељној бази.

Такође, из СЗО наводе да је важно да се ради и на борби против стигматизације болесних.