latinica  ћирилица
19/08/2024 |  11:14 | Аутор: СРНА

Шупут: У првих шест мјесеци на име концесија уплаћено готово 30 милиона КМ

Предсједник Комисије за концесије Републике Српске Маја Шупут изјавила је Срни да је у првих шест мјесеци, према подацима Пореске управе Српске, на име концесионе накнаде уплаћено је 29.387.769 КМ.
Конвертибилна марка - Фото: РТРС
Конвертибилна маркаФото: РТРС

Шупутова је навела да је Влада у овом периоду закључила, а ресорна министарства Комисији доставила шест нових уговора о концесији.

- Три уговора су из области енергетике и односе се на соларне електране, а три из области минералних ресурса - прецизирала је она.

Шупутова је рекла да Комисија очекује да концесиона накнада за кориштење предмета концесије буде већа у односу на прошлу годину.

- На основу полугодишњих података, али и досадашњег искуства, може се закључити да ће износ једнократне концесионе накнаде зависити од заинтересованости потенцијалних инвеститора и броја закључених уговора до краја године. Очекујемо да ће бити већа - истакла је она.

Шупутова је подсјетила да је прошле године закључено 28 уговора о концесији, а на име концесионе накнаде уплаћено укупно 65 милиона КМ.

- Наведена уплата концесионе накнаде за 2023. годину, у односу на 2022, већа је за износ од 14.376.443 КМ - навела је Шупутова, те додала да је повећање уплата у односу на исти период 2022. године евидентиран највећим дијелом у области енергетике и износи око осам милиона КМ.

Она је додала да је ријеч о 11 уговора из области енергетике, 13 из области минералних ресурса, два уговора из области кориштења пољопривредног земљишта и јавног водног добра.

По један је из области планирани одстрел дивљачи уз обављање ловне дјелатности и риболов и из области изградње, кориштења и одржавања спортских објеката, односно стрелишта.

Шупутова је рекла да су у 2023. години раскинута три уговора, два из ресора енергетике и рударства и један из ресора пољопривреде.

Она је појаснила да се концесиона накнада састоји из два дијела, једнократне концесионе накнаде, која се плаћа одмах по закључењу концесионог уговора, те концесионе накнаде за кориштење предмета концесије која се плаћа током периода кориштења концесионог добра у складу са закљученим уговором.

Ресорна министарства су, у складу са Законом о концесијама, донијела правилнике за обрачун концесионих накнада и банкарских гаранција из своје области, а обрачун и наплату концесионе накнаде у буџет Републике Српске врши Пореска управа.