latinica  ћирилица
18/08/2024 |  16:04 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

У Београду помен српским цивилима убијених у цапрашким селима код Сиска

У Храму Светих праведника Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица данас је служен помен за 20 страдалих Срба у цапрашким селима код Сиска, који су ликвидирани у злочиначком походу хрватских снага прије 33 године.
Помен - Фото: РТРС
ПоменФото: РТРС

Након помена положени су вијенци на споменик цапрашким жртвама у оближњем спомен-парку, а потом су се присутнима обратили предсједник Удружења "Завичај" Ненад Абрамовић, предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији Милан Жунић и предсједник Удружења ветерана крајишких "Црвених беретки" Жика Ивановић.

Абрамовић је истакао да ни за 33 године од ничим неизазваног убиства 20 српских цивила и рањавања десетина Срба у цапрашким селима за тај злочин још нико није кривично одговарао.

- Ми од борбе за истину и правду нећемо одустати. Наша удружења су овај злочин извукла из заборава и наставићемо да се боримо и подижемо капацитете културе сјећања на овај и бројне друге злочине над Србима - рекао је Абрамовић.

Парастосу су, осим чланова породица жртава, присуствовали помоћник министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Душко Ћутило, предсједник Фонда АП Војводина за избјегла и расељена лица Александар Ђедовац, предсједник општине Гроцка Саша Чапљић, као и представници 15 завичајних и удружења ратних ветерана.

Крвави поход на цапрашка села изведен је 22. августа 1991. године, када су припадници хрватске полиције и "зенги" напали Блињски Кут, Кињачку, Брђане, Чакале, Блињску Греду, Бестрму и Трњане.

Хрватске снаге су из транспортера са ознакама ЈНА насумично пуцале и убијале незаштићено становништво, сијући смрт по цапрашким селима, за шта у Хрватској још нико није кажњен.

Кривичну пријаву коју су породице жртава поднијеле против четворице "зенги" због ратног злочина над цивилима, Жупанијско државно тужилаштво у Сиску одбацило је у септембру 2006. године са образложењем "да су њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба".

Тужбе за накнаду штете породица убијених хрватски судови су одбили због застаријевања и недостатка доказа о учешћу припадника Хрватске војске у злочину у цапрашким селима.