latinica  ћирилица
18/08/2024 |  08:58 | Аутор: СРНА

Цвијановић: У Сарајеву станује озбиљна мржња

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да сарајевска политика деценијама трује међунационалне и регионалне односе и да не постоје границе у њиховој нетрпељивости према свему што је српско.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да бошњачке опструкције када је ријеч о захтјеву за ангажманом хеликопетара МУП-а Србије ради пружања помоћи у гашењу пожара у Републици Српској само говоре о томе у каквом се амбијенту живи.

- Свега смо се нагледали у БиХ у посљедњих 30 година, али да неко нечињењем дословно и свјесно асистира ватреној стихији која гута десетине хектара Националног парка Сутјеска, а ви да одуговлачите да прихватите помоћ Србије која има неупоредиво моћније капацитете за гашење пожара, то је заиста ван сваке памети - рекла је Цвијановићева за београдску "Политику".

Да су у Сарајеву ту помоћ прихватили чим је понуђена, каже Цвијановићева, била би избјегнута оволика размјера штете коју је пожар проузроковао.

- Веома смо захвални Србији на помоћи, као и на свакој врсти подршке коју пружа Републици Српској - рекла је она.

Што је тиче БиХ, наводи Цвијановићева, званичници Републике Српске наставиће да се боре против сарајевских политичких пиромана, као и посљедица њиховог штетног дјеловања усмјереног против Српске и њених грађана.

Цвијановићева је истакла да нема разлога да буде општимиста да би Бошњаци једном могли да прекину са оспоравањем осноса Републике Српске и Републике Србије и кажу да је у реду да један те исти народ, који дијели једна ријека, сарађује.

- Немам разлог да будем оптимиста, јер вишедеценијска пракса показује да не постоје границе у њиховој нетрпељивости према свему што је српско. Примјере бих могла да набрајам данима, али довољно илустративна је блокада доласка хеликоптера из Србије - истакла је она.

Српски члан Предсједништва БиХ је навела да су више пута хеликоптери Републике Српске гасили пожаре на простору Федерације БиХ, јер је то ствар елементарне нормалности, хуманости и солидарности која треба да постоји упркос свим политичким неслагањима.

- У Сарајеву очигледно не мисле тако. Тамо станује озбиљна мржња. Погледајте насловнице сарајевских медија, у којима су предсједници Вучић и Додик изједначени са Луцифером и слично. А зашто? Зато што поштују Дејтонски мировни споразум, зато што се боре за свој народ и што боље односе Србије и Српске, не угрожавајући никога другог - указала је Цвијановићева.

Она је упитала како је на штету Бошњака неки заједнички пројекат Србије и Српске, попут аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук Бијеле, ауто-пут који Београд треба да повеже са Бањалуком, па и Сарајевом?

- Да ли је интерес бошњачких привредника, превозника и грађана да путују лошијим, а не бољим и сигурнијим путевима? Наравно да није. Али то и даље не спречава сарајевску политику да додатно трује међунационалне и регионалне односе, што веома досљедно раде годинама, па и деценијама - рекла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да највећа опасност за БиХ долази из Сарајева и да су сва друга објашњења и оптужбе на рачун Републике Српске настојања да се замагли реалност.

- У Сарајеву се узурпирају уставна овлаштења и приватизују заједничке институције с намјером да се ставе у функцију интереса само једног народа. У Сарајеву се блокирају средства која по основу расподјеле припадају Српској, пројекти који су важни за развој Српске, понуђена помоћ из Србије за гашење пожара итд - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у Сарајеву се распирује мржња према Србији и Републици Српској.

- Ако сте у стању да свјесно отежавате гашење пожара, заустављате некоме развојне пројекте, блокирате средства на заједничким рачунима која би и вашим грађанима значила, не учествујете у регионалним иницијативама које би користиле и вашем народу и привреди, онда то значи да је у позадини деструктива и ирационална мржња, као и очити недостатак жеље да градите државу која би била свима по мјери. Онда није ни чудо што све то проузрокује реакцију из Српске - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о бијесу бошњачких организација јер су представници ЕУ одали пошту српским жртвама у Братунцу, укључујући и директора Меморијалног цента у Поточарима Емира Суљагића, који је Европи запријетио да ће платити ради тог геста, Цвијановићева је навела да је то разумјела као болесну хистерију, крајње ниподаштавање српских жртава и као директну и монструозну пријетњу упућену Делегацији ЕУ у БиХ.

- Шта значи када некоме кажете, као што је он то учинио, да ће због нечега "паклено платити"? Свашта ми пада на памет, а ниједна од тих асоцијација није безазлена. Мада, видим да се правосуђе није превише потресло због ове пријетње. Било би занимљиво видјети како би одреаговали да је представник неког српског удружења изјавио нешто слично - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се Бошњацима и њиховим представницима већ деценијама опрашта све и свашта од њихових ментора, укључујући везе са Ал Каидом, довођење терориста за вријеме рата који су преко ноћи постајали држављани БиХ, па све до шуровања са разним државама које су освједочени непријатељи колективног запада.