latinica  ћирилица
18/08/2024 |  08:55 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Америчка амбасада преузела улогу опозиције

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је да је америчка Амбасада у Сарајеву, због спознаје да опозиција у Републици Српској стоји веома лоше, одлучила да пред локалне изборе преузме њихову улогу.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Поводом великог броја саопштења америчке Амбасаде у Сарајеву у протеклом периоду у којима се критикују власти Републике Српске и шаљу дестимулативне поруке потенцијалним инвеститорима, Цвијановићева је истакла да не би било згорег да се многе амбасаде у БиХ врате у оквире Бечке конвенције о дипломатским односима.

- Сигурна сам се овакво понашање у земљама из којих долазе не би толерисало ни 24 часа - рекла је Цвијановићева за "Политику".

Говорећи о писму које је министар иностраних послова у Савјету министар Елмедин Конаковић недавно писао западним престоницама молећи их да задрже ОХР у БиХ, Цвијановићева је рекла да Конаковић не представља БиХ и да је писао у своје име.

- Конаковић је само један од примјера упорног кршења уставних процедура од бошњачких политичара, а што се дешава у континуитету, а у континуитету се и толерише од тих истих странаца који тобоже бране дејтонски устав, а уствари га разграђују заједно са својим бошњачким партнерима. То је пракса која деценијама урушава БиХ - рекла је Цвијановићева.

Што се тиче ОХР или улоге високог представника, Цвијановићева је истакла да ју је требало давно вратити у оквире Дејтонског споразума, а примат дати дијалогу између БиХ и ЕУ ако се жељело БиХ дати шанса да почне живјети живот нормалне демократске државе.

- Толерисати појаву да један појединац напримјер доноси законе умјесто демократски изабраних надлежних парламената, стварно не дјелује баш нормално, а ни демократски. Међутим, Конаковићу и њему сличнима треба страни тутор који ће бошњачке политичке жеље претварати у стварност и зато и пише то што је писао - рекла је Цвијановићева.

Она је указала да се предсједнику Републике Српске Милораду Додику и директору "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди за оно за шта се никоме ни у једној демократској и уређеној земљи не би судило и да бошњачки политичари зато пишу писма по свијету и мољакају за останак оних који су им омогућили да се преко правосуђа обрачунавају са Републиком Српском и њеним изабраним представницима.

Када је ријеч о Уставном суду БиХ, Цвијановићева је указала да постоје одређени шаблони и да поједини станци подржавају приватизацију заједничких институција од Бошњака, а онда и њихове одлуке које су по правилу на штету Републике Српске.

- По општем увјерењу које влада у Републици Српској, Уставни суд је својим одлукама, којима је креирао нова уставна рјешења умјесто да је штитио постојећи устав, био генератор многих политичких криза у БиХ. Стога се и тражила његова реформа како би та институција добила неопходни кредибилитет, а његове одлуке не би биле тема за упорне расправе и кризе - рекла је она.

Цвијановићева је истакла да то очито није у интересу оних који на сваки начин настоје централизовати БиХ, а онда оптужују Републику Српску јер се противи девијацијама које су у уставном систему земље направиле разне интервенције високих представника или одлуке тог суда.

- Реформи Уставног суда, али и редовног правосуђа треба приступити на озбиљан и одговоран начин да би, с једне стране, постојала ефикасна заштита устава, а с друге стране и општа правна сигурност свих грађана и привредних субјеката. Зашто се неки томе опиру, треба питати бошњачке политичаре и поједине стране амбасаде - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да будућност власти на нивоу БиХ може почивати само искључиво на дијалогу представника три народа без обзира на аспирације појединих политичких партија да се представљају као грађанске.

- А истински дијалог биће могућ тек онда када политичко Сарајево престане да машта о златним рибицама са стране које ће им на тацни испоручити унитарну БиХ - рекла је Цвијановићева.