latinica  ћирилица
17/08/2024 |  17:35 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Падавине неће помоћи кукурузу, род ове године преполовљен (ВИДЕО)

У Републици Српској сутра се очекује дуго очекивана киша али метеоролози најављују и нестабилно вријеме са падавинама и грмљавином. Киша са градом већ је данас захватила поједине дијелове. Киша неће помоћи пољопривредник културама поготово кукурузу јер је суша и ове године умањила принос. Семберски ратари већ су почели бербу, а велики дио кукуруза завршио је у силажи. Очекивани приноси су око четири тоне по хектару, што је упола мање од просјека.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Најзаступљенија ратарска култура, засијана на 131.900 хектарове, ове сезоне неће донијети добар род, истичу семберски пољопривредници. Кукуруз је на већини поља већ потпуно сув, а клипови су због недостатка влаге неразвијени и ситни.

Рано засијани хибриди, краћег рока зрења, даће бољи принос и стручњаци их препроручују за сјетву и у наредним сезонама јер су љета све чешће врела и сушна. Екстремно високе температуре спречавају развој биљке чак и на парцелама које се заливају.

На парцелама гдје је берба завршена принос је око четири тоне по хектару. Ратари су покушали да силирањем кукруза произведу што више сточне хране, али је и силажа слабог квалитета. Зато ће добар дио овогодишњег рода пшенице да заврши као сточна храна.

Кукуруз се сада продаје по цијени од 40 пфенинга за килограм. Раст цијене је неизбјежан јер прошлогодишњих залиха скоро да нема, а смањени приноси очекују се и у Србији, одакле се увозе највеће количине.