latinica  ћирилица
17/08/2024 |  10:51 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Вулин: Куртијев циљ је да тзв. КБС окупира сјевер КиМ

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин оцијенио је да би отварање моста на Ибру у Косовској Митровици било веома опасно и да је главна идеја премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, који стоји иза те намјере, да такозване Косовске безбједносне снаге окупирају сјевер Косова.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Вулин је истакао да су Срби на Косову и Метохији веома забринути због најава отварања моста на Ибру, баш као и Влада Србије.

- Политика Аљбина Куртија је етничко чишћење Косова. Његова жеља је да се сјевер и југ Косова очисте од Срба - рекао је Вулин за РТС.

Он је нагласио да је, према Резолуцији Савјета безбједности УН 1244, НАТО гарант опстанка Срба, да је њихов посао да заштите све и да не дозволе да се Срби хапсе.

- Србија ће стално подсјећати на то. Својим радњама ће помагати опстанак Срба. Динар је укинут да не бисмо могли да финансирамо живот Срба на Косову - указао је Вулин.

Говорећи о својој посјети Русији ове седмице, Вулин је оцијенио да односи двије земље никада нису били бољи и да је за Србију кључна енергетска стабилност, због чега ће преговори о повлашћеној цијени гаса почети већ у септембру.

- Наша привреда без руских енергената је осуђена на стравичне проблеме. Многе земље са Запада долазе и отварају овде своја предузећа зато што имамо јефтин руски гас - истакао је Вулин.

Он је подсјетио да Србија апсолутно има политичку подршку Русије, која веома поштује то што је Србија једина земља у Европи која јој није увела санкције.

- Дијелимо увјерења да будућност може и мора да буде будућност равноправних у свијету, коме неће једна велика сила одређивати шта ће и како да ради. Наша увјерења су да дијелимо заједничку будућност и да Србија и Русија немају ниједно једино различито мишљење о најбитнијим стратешким питањима. И то је оно што морамо да чувамо - истакао је Вулин.