latinica  ћирилица
16/08/2024 |  12:59 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Вучевић: Курти хоће да сведе Србе на статистичку минијатуру

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић оцијенио је да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти Србе на Космету хоће да сведе на статистичку минијатуру и да ће, без обзира на противљење САД и Запада, ићи на то да отвори мост на Ибру у Косовској Митровици.
Милош Вучевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милош ВучевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Вучевић је рекао да Курти живи за "велику Албанију" и да ће наставити да притиска Србе, као и да ће ићи на ескалацију и сукоб прије америчких предсједничких избора.

- Имамо опцију да инсистирамо на дијалогу колико год да је он мучан, тежак и неправичан. Друга опција је да идемо у сукоб, али онда нема љетовања, Евровизије, Евролиге у кошарци и тог модела живота. И дан-данас постоје црвене линије, али се надам да нећемо ићи ка црвеној линији - навео је Вучевић.

Он сматра да је важно то што су Америка и земље Квинте Куртију послале поруку да је једнострано отварање моста на Ибру опасан потез, преносе београдски медији.

- Без КФОР-а тај мост не може да се отвори. Кад КФОР каже "нема отварања", не може да се отвори. Не кажу му да отвори мост, али му не кажу ни да не сме случајно то да ради. Ја не разумем да Курти има кредибилитет да не слуша оне од којих зависи - рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, Курти причом о отварању моста на Ибру прави кампању за изборе који га чекају.

- Он не може да прича о ауто-путевима, клиничким центрима, повећању плата и пензија и зато му служи удар на Србе ту гдје су компактни, на сјеверу - објаснио је Вучевић.

Он је указао на то да је по питању Косова и Метохије ситуација веома тешка за Србију, јер је дијалог готово замро, док Курти својим једностраним потезима стално подиже љествицу, а додатни пробем је то што ће ускоро и годишњица Бањске.

- Плашим се наставка притиска на Србе и да ће Курти ићи на отварање моста, јер ће то бити цунами за Србе - рекао је Вучевић.

Главни мост на Ибру дијели Косовску Митровицу на јужни дио града гдје живе Албанци и сјеверни дио у којем 95 одсто становништва чине Срби.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у сјеверни дио града гдје живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, ЕУЛЕКС, КФОР, САД, наводећи да та тема мора да буде дио дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.