latinica  ћирилица
16/08/2024 |  16:46 ⇒ 17:01 | Аутор: sputniknews.com

Еулекс: Отварање моста на Ибру ствар дијалога

Став ЕУ о отварању моста на Ибру у Косовској Митровици је да је то питање дијалога и да свака одлука о отварању мора бити донесена у оквиру дијалога Београда и Приштине, речено је данас из Еулекса за Танјуг.
Мост на Ибру (фото: ТАНЈУГ/ Дописник КиМ) -
Мост на Ибру (фото: ТАНЈУГ/ Дописник КиМ)

- Дискусије су тренутно у току, а Европска унија блиско сарађује са међународним партнерима на КиМ - наводи се у одговору на питање Танјуга каква је ситуација на мосту у Косовској Митровици и да ли је Еулекс разговарао са неким из владе привремених приштинских институција о томе шта планирају и да ли би могли да промене одлуку о отварању моста.

Еулекс додаје да ситуација на сјеверу КиМ остаје стабилна, али крхка.

ЕУ је више пута саопштила да се о питању моста у Косовској Митровици мора разговарати у оквиру дијалога који води Унија и најавила да ће то бити тема на сљедећем састанку у Бриселу.

Приштина је најавила отварање главног моста на ријеци Ибар у Косовској Митровици, иако се томе противе Београд и Срби на сјеверу КиМ, истичући да то угрожава безбједност и опстанак Срба у покрајини.

Отварању моста у Косовској Митровици у овом тренутку противе се и КФОР, САД, Квинта и ОЕБС, који сматрају да то питање треба да буде дио дијалога Београда и Приштине.