latinica  ћирилица
17/08/2024 |  10:49 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Трнинић: Уложени надљудски напори у гашењу пожара

Вршилац дужности директора Цивилне заштите Републике Српске Борис Трнинић похвалио је Хеликоптерски сервис Српске и хеликоптерску јединицу МУП-а Србије, пилоте и ватрогасце који су радили даноноћно на гашењу пожара у Националном парку "Сутјеска" и Херцеговини, истичући да су уложени надљудски напори, али да се све могло ријешити много прије да је дозвољено да одмах стигне помоћ из Србије.
Борис Трнинић - Фото: РТРС
Борис ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је навео да је ситуација од јутрос стабилна на подручју Националног парка "Сутјеска" и да нема нема активних пожара, те да је све под контролом и у општинама Гацко, Невесиње и Билећа.

Он је рекао да су уложени надљудски напори, као и да су јединице Републичке управе цивилне заштите на терену биле 24 часа.

- Људи су спавали у аутима, комбијима, чували опрему која је била у шуми, пратили хеликоптере на терену да базени у којима је била вода буду што ближе пожаришту - истакао је Трнинић.

Према његовим ријечима, похвале заслужују ватрогасци са свих подручја, али и начелници који су се ставили на располагање људима на терену.

- Носила се храна, пиће, стварно једна координација која је за сваку похвалу. Како метеоролози најављују у наредних неколико дана ће бити киша да погаси те тињајуће пањеве и још ако гдје случајно има мало пожара који остају у стаблу - појаснио је Трнинић.

Он је навео и да је претходних седам осам дана ситуација била алармантна због пуно пожара на више мјеста и када се угаси један активира се други пожар и тако укруг.

Трнинић је нагласио да се пожар у једном тренутку примакао базенима са водом на неких 20-30 метара, те да све то нису нимало пријатне ситуације.

Он је подсјетио да је на захтјев Републичке управе цивилне заштите хеликоптер Хеликоптерског сервиса Српске изашао на извиђање на подручју Херцеговине и тада је уочен дим на неприступачном терену на Тјентишту.

- Обавијештен је начелник, видјело се да људска нога не може да приступи том терену, обратили смо се Министарству безбједности /у Савјету министара/. У претходном периоду доста се све ово исполитизовало, двојица људи, да их не именујем, из Сарајева, која прикупљају јефтине политичке поене спречавали су да српски хеликоптери дођу и да буду смјештени у Требиње, као што смо имали идеју и да реагују на наш позив - поновио је Трнинић.

Он је рекао да је хеликоптер јединице МУП-а Србије био на подручју Требиња, као што је и било замишљено, одреаговао би у року од пола часа и пожар би био угашен, те се не би десило ово што се десило.

- Захваљујући министру /безбједности у Савјету министара/ Ненаду Нешићу у прошли понедјељак на захтјев Републичке управе цивилне заштите, ми смо тражили међународну помоћ, сазвана је сједница Савјета министара гдје је одобрен прелет хеликоптера из Србије - рекао је Трнинић, те додаје да је штета огромна, те да ће бити потребно формирати стручну комисију.

- Због јефтиних политичких поена и прикупљања медијске пажње и због ствари које немају везе са хуманим радом дошли смо у ситуацију да умјесто два часа на терену да ријешимо ситуацију гасили смо пожаре 10 дана - поручио је Трнинић.

Он је подсјетио да су у претходном периоду званичници Српске стигли у пожарима угрожена подручја, што показује једну изванредну координацију.

- Након процјене штете сматрам да неки људи требају и да кривично одговарају због своје самовоље и због свих ствари које су радили према Српској у претходном периоду, много боље и брже се могло одреаговати, али ево неки то нису дозволили и дошли смо у овакву ситуацију - закључио је Трнинић.