latinica  ћирилица
17/08/2024 |  13:58 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Вујовић: Од великог значаја да један хеликоптер буде стациониран у Херцеговини

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић указао је данас на значај дејства хеликоптера Републике Српске и Србије на гашењу пожара на изузетно неприступачном терену у билећким селима, те истакао да би за Херцеговину било важно да један хеликоптер буде стациониран и дежуран на том подручју током љета.
Веселин Вујовић - Фото: РТРС
Веселин ВујовићФото: РТРС

Вујовић је истакао да су хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске и МУП-а Србије одрадили изузетан посао у протеклих неколико дана и да је њихов рад био изузетан и синхронизован рад.

- Имали смо ситуацију да у Билећи дејствују три хеликоптера из два постављена базена и практично сваких четири до пет минута летјелица узме воду и истресе је тамо гдје треба - рекао је Вујовић након што су угашени пожари на подручју Билеће који су били активни претходних дана и у којима су били угрожене и сеоске куће.

Он је навео да је веома значајно дејство хеликоптера у неприступачном и кршевитом терену, попут оног у билећким селима захваћеним ватром, а гдје, како је рекао, не може људска стопа проћи, а камоли донијети 20 литара воде за гашење.

- За Херцеговину би било значајно да један хеликоптер буде стациониран и дежуран на овом подручју током љета - рекао је Вујовић и додао да се нада се да ће у наредном периоду то бити случај и да ће летјелица бити на располагању у Херцеговини.

Вујовић је додао да су билећки ватрогасци, осим сопствених снага и цистерни, имали помоћ и цистрени из Гацка и из ватрогасног друштва из Ластве из Требиња, а била је ангажована и једна приватна цистрена која је довозила воду до базена да би све функционисало.

Он је рекао и да је билећка полиција излазила на терен на неке од локација гдје су настајали пожари због сумње да су подметнути.

Вујовић је додао и да је на подручју планине Баба још активан дио пожара који се сам гаси и угорава, те се не може даље ширити, а на једном дијелу тог пожара око села Брестице је пала киша, па је на том дијелу угашен.

Говорећи о опструкцијама из Сарајева због којих хеликоптери из Србије дуго нису могли да дођу у Српску да помогну у гашењу пожара, Вујовић је истакао да би у том случају, према његовом мишљењу, требало игнорисати Сарајево.

- Када смо у неком проблему ми или Србија и једни другима можемо помоћи било како, ја не бих тражио ни од кога никакву сагласност него бих употријебио та средстава која су у том тренутку потребна за гашење пожара и свих других непогода које могу да се десе с обје стране Дрине - рекао је Вујовић.