latinica  ћирилица
16/08/2024 |  17:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Избила туча у турском парламенту (ВИДЕО)

У турском парламенту данас је избила туча када је један опозициони посланик нападнут након што је позвао свог колегу, Кана Аталаја, који је затворен због оптужби да је финансирао антивладине протесте, а касније изабран за посланика, да буде примљен у скупштину.
Туча у турском парламенту (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS) -
Туча у турском парламенту (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

На видео снимку се види како посланици владајуће Странке правде и развоја (АКП) трче да ударе посланика Ахмета Сика на говорници, а још десетине се придружују сукобу, док неки покушавају да смире ситацију, преноси Ројтерс.

Опозициони политичар Кан Аталај осуђен је 2022. године на 18 година затвора након што је оптужен да је покушао да свргне владу наводном организовањем протеста у Гези парку 2013. са Османом Кавалом, који је такође сада у затвору, са још шесторо других. Сви поричу оптужбе.

Упркос затвору, Аталај је у мају прошле године изабран да у парламенту представља Радничку партију Турске (ТИП).

Парламент му је одузео мјесто, али је 1. августа Уставни суд прогласио његово искључење ништавним.

- Нисмо изненађени што Кана Аталаја називате терористом, баш као што чините све који нису на вашој страни. Али највећи терористи су они који сједе на овим мјестима - рекао је Сик посланицима АКП у говору.

Замјеник предсједника парламента прогласио је паузу од 45 минута послије туче.

ТИП је такође позвао на пуштање Аталаја из затвора.

У јуну су се посланици АКП-а сукобили са посланицима прокурдске ДЕМ партије због притварања и смјене градоначелника ДЕМ Партије на југоистоку Турске због наводних веза с милитантима.