latinica  ћирилица
16/08/2024 |  16:53 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Подстицаји Завода за запошљавање важни за развој туризма у Српској (ВИДЕО)

Министар трговине и туризма Српске Денис Шулић разговарао је с директором Завода за запошљавање о броју радника који ће путем Акционог плана Републике Српске, бити запослени у области трговине и туризма. Вриједност усвојеног овогодишњег Акционог плана за запошљавање и самозапошљавање износи десет милиона марака, од чега је пет милиона планирано за ново запошљавање, а још пет милиона за приправнике.
Денис Шулић на Палама - Фото: РТРС
Денис Шулић на ПаламаФото: РТРС

Током радне посјете Палама министар Шулић посјетио је и ланац маркета који учествују у кампањи "Друштвено одговорни".

За Стратегију запошљањавања од 2011. године Влада је издвојила 171 милион марака за запошљавање 39.775 лица.

Министар трговине и туризма разговарао је с руководством Завода за запошљавање о броју радника који ће путем програма за запошљавање, бити запослени у области трговине и туризма.

- Ми чекамо да буде објављен акциони план, затим ћемо са министарством направити програм и расписати јавни позив који очекујем да ће бити до краја мјесеца и трајати 15-ак дана, а потписивање првих уговора очекујемо већ крајем септембра - рекао је Дамјан Шкипина, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске истиче да иако због кризе у Европи и великог броја незапослених у великим земљама, Српска нема тај проблем.

- У Републици Српској из године у годину број запослености расте и сада имамо највећи број запослености у историји Српске - казао је Шулић.

Ресорни министар посјетио је трговачки ланац који се међу првима придружио кампањи "Друштевно одговорни", која из мјесеца у мјесец се повећава, тако да је данас снижена цијена за више од 300 различитих производа.

- Тренутно имамо 16 артикала које смо убацили на сајт министарства али то је тек почетак док видимо како то иде. Биће тога у наредном периоду много више. Ми смо обиљежили неких 200 артикала код којих је снижена цијена у нашим радњама, што купци виде и већ су препознали то - истакла је Љиљана Шука, директорка фирме "Оногошт".

Шулић је додао да га радује чињеница коју је данас чуо од менаџмета на Палама, да размишљају проширити број артикала који ће се наћи у кампањи "Друштвено одговорни".

- Овај дио кампање није временски ограничен али јесте рок који производ је у ком временском периоду снижен. Сваки грађанин Српске може ући на сајт министарства и упознати се са свих 15 маркета који су дио кампање и видјети који су производи снижени и у ком периоду - јасан је Шулић.

О реализацији кампање "Друштвено одговорни" министар трговине и туризма Српске Денис Шулић разговараће сутра и с локалним руководством у Рогатици.