latinica  ћирилица
15/08/2024 |  13:24 | Аутор: РТРС

Станивуковић и Сатлер обишли реновирано игралиште у бањалучком насељу Старчевица

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и представници Европске уније, предвођени шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером обишао реновирано игралиште у Мјесној заједници Старчевица, тзв. Маракану.
Игралиште на Старчевици (Фото: Град Бањалука) -
Игралиште на Старчевици (Фото: Град Бањалука)

Станивуковић је захвалио Сатлеру на свему што је Европска унија урадила за Бањалуку, по питању пројеката водоснабдијевања, као и обнове дјечијих игралишта и изградње паркова.

- У много разговора које сам водио са амбасадором, речено ми је како је опредјељење Европске уније да Бањалука буде оно што и јесте - дио Европе. У том правцу, баш као што и сви други градови имају могућност да аплицирају за важне пројекте које Европска унија одобрава, ми смо хтјели и трудили се да искористимо сваку прилику за једну такву врсту јавног позива. Најзначајнији пројекат који тренутно радимо у Бањалуци јесте пројекат водоснабдијевања, за шта је Европска унија нашем граду дала бесповратни грант од осам милиона КМ. Морам да напоменем да су најважнији пројекти Доња Кола, Граб, Славићка, то је вода за више од 500 домаћинстава. С друге стране, више хиљада људи који су имали воду, али прекид у водоснабдијевању, управо пројектом "Вода 3" добијају редовно и несметано водоснабдијевање - рекао је градоначелник.

Додао је да је Европска унија одобрила око 200.000 КМ да буду урађени такође значајни пројекти, а то су дјечија игралишта, спортски терени и паркови.

- Кроз овај нови грант и средства, ми радимо нови, шести по реду парк у Трапистима. Траписити су мјесто гдје је Бањалука поникла, то сам и рекао амбасадору. Радови теку предвиђеном динамиком, те очекујемо да кроз мјесец дана завршимо тај парк, заједно са дјечиим игралиштем, бициклистичким стазама, а све то уз мост који смо обновили. Из ових средстава реновирамо и игралиште у Улици Срђе Злопоглеђе у Обилићеву. Ријеч се о зеленој површини са дотрајалим игралиштем које ћемо такође обновити, урадити спортске терене и дати нови садржај том дијелу града. Данас овдје на Старчевици посјетили смо и реновинаро, култно игралиште "Маракана", које је такође дотрајало и као такво није било безбједно - рекао је Станивуковић.

Сатлер је рекао да му је драго што има прилику да поново борави у Бањалуци, гдје дан започиње пројектом који је значајан за грађане.

- Данас смо овдје да реализујемо пројекте, од којих грађани, дјеца имају корист. Ово мјесто, игралиште "Маракана" како сам информисан, је историјско мјесто одакле су поникли неки од најбољих играча које је Бањалука имала. Задовољство нам је да смо имали прилику да дамо свој допринос овоме. Градоначелник је споменуо да је ово једно од три игралишта, односно зелених површине које реновинрамо односно градимо. Додатно, ту су и радове на реализацији водоснабдијевања, што је такође значајно. Европска унија са своје стране се укључила да пружи подршку кроз осам милиона КМ неповратних средстава, али и од ЕБРД-а је обезбијеђен додатни кредит од 20 милиона КМ како би се реализовали пројекти на користи грађана - рекао је Сатлер.