latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:03 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бањалучко село Љубачево мјесецима без редовног водоснабдијевања (ВИДЕО)

Мјештани Љубачева, као и бројних других бањалучких насеља, већ мјесецима немају редовно водоснабдијевање.
Чесма - Фото: РТРС
ЧесмаФото: РТРС

Осим домаћинстава и стоке, угрожена је и привреда, као и туристички бисер етно село и музеј "Љубачке долине".

У Водоводу немају одговор на питање када ће мјештани добити воду.

Све правдају реконструкцијом вриједном милион марака.

Стадо оваца породице Гверо већ данима вапи за водом, а тако је и са осталом стоком.

Трпи и пољопривреда.

Свој труд, каже домаћица Јасмина, уложили су и у корнишоне које немају чиме залијевати.

- Ујутро чим устанем, наносим воду. Нас је шест чланова у кући и тако читав дан ми прође да уносим воду у кућу - прича Јасмина и додаје да је то све патња због проблема са водом.

Нису угрожена само бројна домаћинства. Без воде је и јединствено етно село и музеј "Љубачке долине", које свакодневно окупља туристе са истока и запада.

Привремени излаз пронашли су у резервоару, који може да послужи тек неколико дана.

- Ми у једном дану овдје имамо туристе из Енглеске, Њемачке, Балтичке земље, Русију, Украјину, Арпске. Какву слику шаљемо из Српске? - пита Недељко Бранковић, домаћин етно села и музеја "Љубачке долине".

Мјештани тврде да у последње три године скоро уопште немају воде, што прије није био случај.

- Капацитет је да се може снабдијевати 52.000 грађана, а сада на овом подручју нема ни 8.000 људи и нема воде. Шта рећи? Неструка и неодговорност. Када купите ауто, морате сипати гориво, мијењати уље - причају мјештани.

Из Водовода појашњавају да се ради на санацији Бањице, за коју је издвојено милион марака. Мјештани Љубачева сазнали су процјене, као и вриједност реконструкције, али не и одговор на главно питање – када ће добити воду?

- Капацитет је негдје око 12 литара по секунди. Када се заврши ова реконструкција Бањице, тада ће капацитет бити од 30 до 50 литара у секунди. Са тим захватом сматрам да ћемо ријешити проблем водоснабдијевања у наредних 50 година и више - каже Радован Мајкић, в.д. техничког директора Водовода Бањалука.

Из Градске управе остају при ставу - све би ријешили са 10 милиона марака кредита.

- Предложеном одлуком за Скупштину града за тражену ванредну сједницу са циљем рјешавања проблема водоснабдијевања, предвиђена је реализација пројекта која значи изградњу ф700, која служи искључиво за рјешавање проблема у поткозарским селима - сматра Бојан Кресојевић, градски менаџер, Бањалука.

- Ако је 10 милиона по рачуници Драшка Станивуковића потребно да се ријеши овај роблем, ми ево данас констатујемо да нема воде ни у Љубачеву, добио сам позив да нема ни у Доњим Колима, иако је водовод изграђен прије само годину дана. Јуче сам био у Дервишима и Залужанима - истакао је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града, Бањалука.

Упитао је колико је новаца потребно да се ријеши проблем.

- Ја се онда заиста питам, колико то стотина милиона, по рачуници Станивуковића, је потребно да се у потпуности ријеши проблем водоснабдијевања на цијелој територији Бањалуке - додао је Никовић.

А до коначног рјешења овог проблема, мјештанима бројних бањалучких села, преостаје да се сналазе као и до сад - како знају и умију!