latinica  ћирилица
14/08/2024 |  19:11 ⇒ 19:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић о пројекту "Јадар": Нико неће ништа радити док се не увјеримо да ће нам дјеца и природа бити здрави (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Малом Зворнику током разговора са грађанима о пројекту "Јадар", да нико неће да уради било шта по том питању док се не буду увјерили да ће дјеца бити здрава и да ће природа бити здрава.
Вучић у Малом Зворнику (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Вучић у Малом Зворнику (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Па тек онда да размишљамо о ономе што је зарада. Јер зарада никада није била и не може да буде важнија од здравља. И никоме не смије да буде важнија - рекао је Вучић одговарајући на питања грађана у Малом Зворнику.

Он је тако одговорио на питање научног савјетника Сање Сакан, запослене у Центру изузетних вриједности за хемију и инжењерство животне средине, који припада Институту за хемију, технологију и металургију, а која је питала о здравственим апсектима који прате пројекат "Јадар".

На њену констатацију да нигде у свијету не постоји рудник гдје се експлоатација литијума одиграва у насељеном мјесту, Вучић је одговорио да ипак постоје, наводећи као примјер Финску, гдје постоји отоворени коп.

Сакан је навела да је највећи проблем што је литијум у јадарском крају силикат и јако везан за руду и да су потребне јаке киселине да би се одвојио, на шта је Вучић рекао да сумпорна киселина јесте опасна материја, али да је држава договарала да направи специјалну пругу само за довожење таквих материја која би ишла ван града.

Подсјетио је да се сумпорна киселина користи свуда у привреди.

Он је понудио Сакан да узме учешћа у неком од тимова који ће се бавити пројектом.

- Спремни смо да вас ставимо на чело неког од експертских тимова који ће да се бави тиме и нећемо да радимо ништа док ви не кажете. Више вјерујем вама него неким људима из Рио Тинта - рекао је Вучић.

Додао је да хоће да покаже људима на овај начин да је држави стало до Србије, а не до празног богатства и да јој је остало да више људи живи у том крају, а не мање.

Он је грађанима рекао да је почео да се ради пројекат о продужењу брзе саобраћајнице од Лознице до Малог Зворника, што ће у многоме побољшати живот људи у читавом Подрињу.

- То је велика ствар. Као што сам вам обећао, у септембру ћу доћи да проведем седам дана у Подрињу и да будем предсједник из Подриња и да ми овде долазе сви који долазе у госте Србији - рекао је Вучић окупљеним грађанима.

Вучић је навео да ће у наредна четири мјесеца да се послије аутопута Рума-Шабац, заврши Шабац-Лозница брза саобраћајница.

- Онда ћемо да радимо пројекат и, вјерујем, сљедеће године, најкасније до 2027. да завршимо и брзу саобраћајницу до Малог Зворника - рекао је Вучић.

Он је рекао грађанима на почетку разговора у згради општине да је спреман да их саслуша, да види које бриге имају и шта је то што заједнички може да се уради.