latinica  ћирилица
14/08/2024 |  11:15 ⇒ 11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Индустрија видео игара ће у 2024. порасти споријим темпом због слабе продаје конзола

Индустрија видео игара ће у 2024. порасти споријим темпом због слабе продаје играчких конзола, наводи се у најновијем извјештају амстердамске компаније за истраживање тржишта Нјузу.
Видео игрице (фото: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA - илустрација) -
Видео игрице (фото: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA - илустрација)

Како се наводи, вриједност гејминг индустрије ће на крају ове године порасти за 2,1 одсто на 187,7 милијарди долара, што представља пад у односу на претходну јануарску прогнозу раста за 2,8 одсто 189,3 милијарде долара.

У питању је корак напријед у односу на прошлогодишњу стопу раста од 0,6 одсто, али је она и даље испод рекордних вриједности које су забиљежене у вријеме пандемије вируса корона.

Гејминг индустрија је у том периоду доживјела огроман раст пошто су људи много више времена проводили у затвореном простору, али купци сада мање троше и више се посвећују другим активностима на отвореном.

Промјене навика потрошача и високе каматне стопе су утицале и на укидање радних мјеста у индустрији видео игара.

Очекује се да ће скоро половина укупне потрошње потрошача на видео игре у 2024. доћи из Сједињених Америчких Држава и Кине, при чему ће САД остварити продају од 47 милијарди долара, а Кина 45 милијарди долара, преноси ЦНБЦ.

Главни аналитичар тржишта игара компаније Нјузу, Микиел Буијсман, очекује да ће наредна година бити много успјешнија од 2024, пошто ће јапанска фирма Нинтендо у 2025. представити насљедника своје конзоле Свич, а компанија Рокстар гејмс дуго очекивану видео игру ГТА ВИ.