latinica  ћирилица
14/08/2024 |  11:08 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Дионица Тјентиште-Сутјеска постаће један од кључних путева (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је мјесто извођења радова на изградњи дионице пута Тјентиште-Сутјеска.
Радован Вишковић, обилазак градилишта пута - Фото: РТРС
Радован Вишковић, обилазак градилишта путаФото: РТРС

Вишковић је рекао да је поносан што се послије толико година рјешава ово питање, истичући да ће овај путни правац повезати Херцеговину са остатком Републике Српске.

- То ће бити један од кључних праваца којима ће и велики број туриста ићи из Србије и Републике Српске према црногорском приморју - истакао је премијер Српске.

Вишковић је истакао да ће ово постати један од кључних путних праваца Републике Српске.

- Дионицу чини око 11 километара нове трасе кањоном ријеке Сутјеске све до Дрине и нови мост преко Дрине, те укључење на путни правац Фоча-Шћепан Поље. Важно је поменути да у пакету рјешавамо и пут Фоча-Шћепан Поље јер ово укључење новог пута са Тјентишта на тај пут је на дванаестом километру од Фоче. Ми ћемо и тих двадесетак километара пута Фоча-Шћепан Поље радити у пакету са овим путем - рекао је он.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је магистрални пут Гацко-Фоча стратешка комуникација и стратешки ресурс Републике Српске, као и општине Фоча и цијеле источне регије Српске.

- Та комуникација ће спојити Сутјеску са Шћепан Пољем, односно Брод на Дрини са Шћепан Пољем. Када се заврши то ће бити битна туристичка рута с обзиром на то да је од Златибора, Андрићграда, сарајевско–романијског платоа, па све до приморја то и најзанимљивија туристичка рута - рекао је Вукадиновић и додао да ће изградња те комуникације имати утицаја и на повећање броја туриста.

Представник извођача радова предузећа Мркоњић путеви Милош Грујић рекао је да су на дионици пута Тјентиште-Сутјеска у току припремни радови на крчењу шибља и ниског растиња на градилишту, те припреме за земљане и радове на одводњи воде са терена,

На Тјентишту је у марту озваничен почетак изградње трасе магистралног пута Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини и моста преко ове ријеке, који ће омогућити бољу везу Херцеговине са остатком Републике Српске и веће искоришћавање туристичких капацитета.

Ријеч је о инвестицији вриједној вишој од 36 милиона КМ средстава Владе Републике Српске и Јавног предузећа Путеви Српске, а рок за завршетак је три године.

Будућа саобраћајница, која ће пут Фоча-Шћепан Поље спојити са Тјентиштем, биће дуга 11 километара и омогућиће да се од Фоче до Тјентишта путује 15 до 20 минута.

Вишковић је претходно посјетио локације у Националном парку "Сутјеска" које је претходних дана захватио пожар.