latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:50 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

"Кочићев збор" под покровитељством предсједника Републике и Владе Српске

Програм 59. "Кочићевог збора" биће одржан од 22. до 25. августа у Београду и Бањалуци, те у Стричићима под покровитељством предсједника Републике и Владе Републике Српске, саопштено је из Министарства просвјете и културе након данашње конститутивне сједнице Организационог одбора за обиљежавање ове манифестације.
Организациони одбор "Кочићевог збора" - Фото: Уступљена фотографија
Организациони одбор "Кочићевог збора"Фото: Уступљена фотографија

- Имајући у виду да је ријеч о манифестацији која је посвећена дјелу и имену најпознатијег књижевника и трибуна наших простора Петру Кочићу, изражена је потреба да се "Кочићевом збору" врати републички значај кроз јачање књижевног и културног програма у сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске и републичких институција културе - наведено је у саопштењу.

На сједници је истакнуто да ће бити обезбијеђени сви организациони, финансијски и кадровски капацитети за што квалитетнију организацију догађаја.

Из Министарства су навели да ће званични програм 59. "Кочићевог збора" бити представљен у четвртак, 15. августа, након сједнице Организационог одбора.

Програм манифестације биће реализован у Београду и Бањалуци, те у Стричићима, на локацијама на којима се одржавао више од пет деценија, гдје је планирано традиционално зборовање и богат културно-умјетнички програм у чију припрему ће бити укључене и околне општине.

- Имајући у виду да је манифестација посвећена Петру Кочићу једна од најзначајнијих у Републици у контексту књижевности и културе, формиране су комисије на челу са секретеријатом у оквиру Организационог одбора које ће радити на припреми и реализацији 59. "Кочићевог збора" - наводи се у саопштењу.

На сједници је констатовано да се "Кочићево огњиште", комплекс посвећен Петру Кочићу на Змијању, чију изградњу је финансирала Влада Републике Српске у укупном износу од 120.000 КМ, налази у запуштеном стању и у вези с тим биће затражена информација од града Бањалука.

Организациони одбор чине представници Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства трговине и туризма Републике Српске, Кабинета предсједника Републике Српске, Републичког протокола, Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Банског двора Културног центра, РТРС-а, Музеја Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Туристичке организације града Бањалука, Удружења књижевника Републике Српске, Дома здравља и Полицијске управе Бањалука, те Савјета МЗ Стричићи.

Конститутивна сједница Организационог одбора, којом је предсједавала замјеник предсједника Организационог одбора и директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, одржана је у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је договорено да се, умјесто представника града Бањалуке, који се нису одазвали позиву за конститутивну сједницу, Влади упути приједлог за именовањем замјенских чланова из реда републичких институција како би се манифестација успјешно реализовала.