latinica  ћирилица
11/08/2024 |  17:10 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

"Теби, горо Романијо" - чувар традиције народа Сарајевско-романијске регије (ВИДЕО)

У оквиру "Госпојинских вечери културе" на Сокоцу, код манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији одржана је духовно-културна манифестација под називом "Теби, горо Романијо". Циљ је очување традиције народа Сарајевско-романијске регије.
Манифестација "Теби горо Романијо" - Фото: РТРС
Манифестација "Теби горо Романијо"Фото: РТРС

У присуству великог броја вјерника поводом Дана манастира Светог великомученика Георгија служена је литургија и помен за 4.210 погинулих бораца Сарајевско-романијске регије у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, чија се имена умјесто фрески налазе на зидовима овог манастира.

Међу преживјелим борцима је Мијат Томић коме је у протеклом рату погинуо брат.

- Брат ми је погинуо 1993. године. Отац је поклонио ово земљиште, он је иницијатор изградње овога храма. Жеља ми је да остане успомена и будућим генерацијама, да виде шта је било у прошлости, да памте и помињу страдале - каже Томић.

Манастир на Равној Романији, у народу познат као Соколица, освештао је блаженопочивши митрополит Николај 11. августа 2002. године, а 2005. проглашен је манастиром.

- У знак захвалности на наше жртве, наше јунаке и борце уз божију промисао Његовог преосвештенства митрополита Николаја Мрђе кренули смо градњу овога храма. Сигурно је циљ свима нама да овдје дођемо што чешће, поготово на овај дан да се одрже служења и да се народ дружи - рекао је Милован Бјелица, начелник општине Сокмолац.

Бошко Томић, савјетник Српског члана Предсједништва БиХ истиче да нам је данас потребна Српска са слогом, онаква какву смо имали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Тада нам не може нико ништа, а разједињеност нас води у страшну катастрофу коју не смијемо дозволити због 23.000 жртава за Републику Српску - рекао је Томић.

Послије литургије у порти храма одржан је духовно-културни програм "Теби горо Романијо" гдје су се представила културно-умјетничка друштва, те национална кухиња, романијски мед и љекобиље, рукотоврине и женско стваралаштво.

- Бавимо се пчеларством дуги низ година, преко 40. Пчеларство нам је основна и једина дјелатност. Посједујемо све врсте меда, возимо пчеле, производимо матице и имамо велики број друштава - навела је Милена Симић, Удружење грађана "Аурора" Соколац.

Манифестација "Теби, горо Романијо" одржана је у оквиру "Госпојинских вечери културе" коју је организовала соколачка Јавна установа за културу "Перо Косорић" уз подршку општинске Туристичке организације, Планинарског друштва "Гласинац", Матице српске и Почасног конзулата Бјелорусије у БиХ, док је покровитељ манифестације општина Соколац.