latinica  ћирилица
10/08/2024 |  15:54 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије примио учеснике кампа "Србија те зове"

Његова светост патријарх српски Порфирије примио је данас у Храму Светог Саве на Врачару више од 300 младих и талентованих спортиста, учесника спортског кампа "Србија те зове".
Патријарх Порфирије угостио младе спортисте (фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије угостио младе спортисте (фото: spc.rs)

Поздрављајући госте са Косова и Метохије, окружења и расијања, патријарх Порфирије поручио је да је њихов долазак велика радост и благослов јер су дошли из великог броја земаља у завјетни храм српског народа, Храм Светог Саве, који је један од најљепших у свијету.

- Добро је да се сабирамо на молитву, добро је да долазимо у храм и молимо се Светом Сави. Свети Сава је онај који наш народ једном за свагда усмјерио правцем истине, љубави, правде и слободе - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да је дјеци важно да знају да шта год раде и чиме год да се баве, све треба да почне и да се заврши молитвом Богу, саопштено је из Српске православне цркве.

- То значи да сваки посао којим се бавимо треба да буде молитва, треба да буде на неки начин богослужење. Када тако поставимо ствари, онда ћемо чинити најбоље што можемо, а Бог ће дати да резултат, плод и исход онога што чинимо увијек буде нама на радост и на духовну корист, али и на спољашњу материјалну корист - рекао је патријарх Порфирије.

Он је поручио дјеци да је важно да тамо гдје живе чувају своју вјеру, али и да буду потпуно укључени у живот те земље и тог народа и да не осјећају никакав комплекс.

Српски патријарх је рекао да је потребно добро познавати себе да бисмо могли поштовати друге.

- Важно је да знате да је сваки човјек икона Божја и да ми постајемо прави истински хришћани када волимо себе и своје, када знамо ко смо и знамо шта смо, али ни на који начин да не гледамо са неповјерењем, мржњом и искључивошћу оне који су поред нас. Напротив! Да њих гледамо са дубоким поштовањем и да немамо никакав проблем што они знају ко су и шта су и што држе своје - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да храмови попут Храма Светог Саве, Дечана, Грачанице, Пећке патријаршије, Богородице Љевишке, многих предивних светиња које се налазе на Косову и Метохији, али и свуда гдје је српски народ вијековима живио, чине Србе дијелом породице културних и цивилизованих народа.

Упућујући добродошлицу младим спортистима, патријарх Порфирије изразио је увјерење да ће се враћати у Србију и Београд.

Спортско удружење "Спортстарс", уз подршку Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Министарства спорта Србије и Управе за дијаспору Србије, од 1. до 11. августа окупило је 320 талентованих младих спортиста са Косова и Метохије, из региона и дијаспоре, који су тренирали под менторством врхунских спортиста попут Богдана Обрадовића, Милана Гуровића, Жељка Танасковића, Ненада Перуничића и других.

Циљ кампање "Србија те зове" јесте развој спорта међу младима и очување српске традиције и идентитета.