latinica  ћирилица
09/08/2024 |  11:54 ⇒ 14:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Човјек оштетио слике које спадају у природну баштину у пећини у Шпанији (ФОТО)

Шпанска полиција тренутно истражује човјека који је наводно оштетио пећинске слике, поливајући их водом да би боље испале на друштвеним мрежама.
Пећина (Фото: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU/илустрација) -
Пећина (Фото: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU/илустрација)

Како се наводи у саопштењу Цивилне гарде, 39-годишњи мушкарац из Лос Виљареса, у Андалузији, поставио је спорне фотографије на свој Фејсбук профил, наводи Јуровикли њуз (Euro Weekly News).

Пећинске слике, које се налазе на различитим локацијама у планинском ланцу Сијера Сур де Хаен, спадају у природну баштину те земље.

Због историјске позадине и заштите насљеђа, службеници гарде покренули су истрагу у мају након што су видјели фотографије на Фејсбуку.

- На фотографијама се види да су пећинске слике поквашене како би биле јасније и боље се видјеле - навела је полиција.

Оно што туриста највјероватније није знао, пише портал, јесте да су пећинске слике настале на кречњаку, који садржи соли које се растварају у води.

Цивилна гарда, која је одговорна за заштиту споменика шпанске баштине, замолила је становнике у близини историјских локација да пријаве било какве знакове оштецћења или вандализма.

У јуну је туриста из Казахстана ухваћен како урезује слова на кући у Помпеји, а прошле године једна жена је ухваћена како урезује срце у Криву кулу у Пизи.