latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:36 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Усвојен програм "Кочићевог збора"; Планирана премијера филма о Ђури Дамјановићу

Организациони одбор за обиљежавање "59. Кочићевог збора" данас је на сједници усвојио програм ове манифестације посвећене српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу. Првог дана биће емитована и премијера филма о Ђури Дамјановићу аутора Милане Мајар у Културном центру Бански двор, а у продукцији Радио телелвизије Републике Српске.
Кочићев збор 2024.  (фото: banjaluka.rs.ba) -
Кочићев збор 2024. (фото: banjaluka.rs.ba)

- Наиме, ове године ова манифестaција ће трајати од 23. до 25. августа, те ће се као и претходне, састојати од три дана. Тако ће први дан носити назив "Дан истине", други дан – "Дан слободе" и трећи дан манифестације носиће назив "Дан отаџбине" - саопштено је из Градске управе Бањалука,

Свечано отварање биће уприличено 23. августа у Парку "Петар Кочић", када ће бити положени вијенци на споменик нашем књижевнику и народном трибуну.

Тада ће бити додијељена и награда "Змијањче", која се сваке године додјељује младим писцима из основних школа из цијеле Републике Српске.

Тако ће, у оквиру овог првог дана манифестације односно Дана истине, бити отворена изложба "Петре ђе си да нас видиш?" аутора Перице Ивановића у Парку "Петар Кочић" док ће централном улицом од 10.45 часова продефиловати глумци који ће говорити Кочићева дјела.

Истог дана, од 11.00 часова, биће уприличен и Сајам старих и умјетничких заната и домаће радиности, док ће у вечерњим часовима бити емитована премијера филма о Ђури Дамјановићу аутора Милане Мајар, а у продукцији Радио телелвизије Републике Српске у Културном центру Бански двор.

Филм Магла у рукама (Уступљена фотографија )

Други дан који је назван Дан слободе, биће уприличени разноврсни садржаји у Стричићима на Мањачи.

Тако ће култура и традиција са Змијања бити представљене на зборишту „Код Јаблана“ (градски шатор).

Сви посјетиоци имаће прилику да учествују у радионици Змијањског веза, која је поредвиђена за све грађане, а биће приређена и изложба "Трагови" аутора Сање Бајић.

Исти дани, сви посјетиоци имаће прилику да присуствују и модној ревији, која је инспирисана Змијањским везом, као и школици Змијањског веза.

Додатно, биће уприличена и домажа традиционална кухиња и радионице, излагање и продаја домаћих производа, изложба ликовних дјела аутора Перице Јовановића, те дружење са писцима. Тог дана на зборишту у Стричићима биће одржан први дио бодљавине бакова за награду "Јаблан".

Ове године, дио програма биће и у манастиру Гомионица, када је од 11.00 часова предвиђено полагање цвијећа на спомен-плочу оцу Герасиму, а након тога и књижевни час у порти Манстира.

У вечерњим часовима, на тврђави Кастел биће урпиличено вече сатире и стендап комедије, те стендап комедија Горана Винчића.

Завршног трећег дана – Дана отаџбине, у недјељу 25. августа у Стричићима у Цркви Успења пресвете Богородице у 9.00 часова биће одржана света литургија, а након тога у 11.00 часова биће положени вијенци на Споменик погинулим борцима у Стричићима.

Богат културно-умјетнички програм истог дана биће уприличен и „Код Јаблана“, односно у градском шатору, када је предвиђен богат културно – умјетнички програм, здравица градоначелника, те додјела „Кочићеве награде“ овогодишњем добитнику пјеснику Матији Бећковићу.

Од 13.00 часова предвиђено је и надметање у народним вјештима и спортовима, учешће падобранаца, те други дио бодљавине бакова и додјела награде "Јаблан".

Пред сами почетак овогодишњег "Кочићевог збора", у четвртак, 22.. августа у Београду у Алеји великана ће бити положени вијенци на гроб Петра Кочића и положени вијенци на његов споменик у Чубурском парку, а у вечерњим часовима биће одржано књижевно вече.

Намјера је да се и ове године, баш као и претходне, организују што квалитетније активности, те да се на тај начин оживи Кочићев лик и дјело.